Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNICREDIT

Talijani Zabu neće prodavati

21.03.2014., Zagreb - Trg bana Josipa Jelacica, Gradska stedionica slavi 100 godina. Danas je u toj zgradi Zagrebacka banka.   Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
14.12.2016.
u 09:30

Prodajom Pekaoa i Pioneera već je ispunjeno oko 75 posto najavljenog rezanja 14 tisuća radnih mjesta. U Zabi neće biti novih otpuštanja

Dan investitora UniCredita u hrvatskoj se financijskoj javnosti očekivao s velikim nestrpljenjem, najviše zbog glasina da planiraju povlačenje iz regije, ponajprije prodaju Zagrebačke banke. No, strateški plan za razdoblje od sljedeće dvije godine koji su jučer predstavili u Londonu ide u posve drugom smjeru: najavili su organski rast podružnica u središnjoj i istočnoj Europi. Informacije da je u Zabi već u tijeku dubinsko snimanje Société Généralea iz matične banke nisu željeli komentirati, no na sve upite o mogućem povlačenju kapitala iz Hrvatske proteklih godina iz UniCredita su uvijek unisono odgovarali: tu smo da ostanemo.

Treba “ozdraviti” portfelj

Čelnik UniCredita Jean-Pierre Mustier pred investitore je izašao prilično samouvjereno i računicu kojom namjerava prikupiti 13 mlrd. eura kapitala i pokriti golem udio lošeg portfelja nazvao konzervativnom. Osim izdavanja novih dionica i dobrog odziva investitora kojem se nadaju, dio kapitala prikupit će i prodajom nekih članica grupe. Za poljsku podružnicu, banku Pekao od poljskog su osiguravatelja PZU-a već dobili 2,5 mlrd. eura, a upravo su zaključili i transakciju kojom su francuskom Amundiju prepustili svoj ogranak za upravljanje imovinom Pioneer Investments za 3,5 mlrd. eura. Uz tih 6 milijardi, novi su prihodi planirani i od najavljene prodaje 30% udjela u talijanskoj banci Fineco.

Plan restrukturiranja koji bi im trebao omogućiti da ostanu jedna od najsnažnijih grupacija u zapadnoj, srednjoj i istočnoj Europi te “ozdrave” portfelj, težak je 12,2 mlrd. eura, a uključuje i rezanje 14 tisuća radnih mjesta od ukupno 101 tisuću, zatvaranje 944 od 3800 poslovnica, od čega najviše u Italiji. Oko 75% otpuštanja već je ispunjeno prodajom podružnica. U Zabi, za koju se procjenjuje da je u protekle dvije godine srezala oko 800 radnih mjesta, neće biti novih otpuštanja.

Jednostavniji krediti

Jedan od najvažnijih momenata plan je pokrivanja velikog dijela lošeg portfelja i podizanje adekvatnosti kapitala sa 10,5 na najmanje 12,5%. Već su postigli dogovor o prodaji 17,7 mlrd. eura loših kredita američkim tvrtkama Fortress Investment Groupu i Pimcu. Istodobno, kane pojednostavniti i modernizirati proizvode i IT procese.

– Imamo 50 različitih vrsta stambenih kredita. Možemo preživjeti i s tri – prokomentirao je Mustier za Financial Times te dodao da moraju automatizirati odobravanje kredita za građane i male tvrtke.

>> Banke prodale 16 mlrd. kuna loših kredita

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije