Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ometanje signala

Talijani ometaju TV prijam u Istri. HAKOM uložio službeni prigovor

\'nedjelja-23.06.10-slavonski brod -hrvatska -  rn:vuvuzele-televizor se sa uredjajem spaja pomocu skarta ili tzv.chinc prikljucka Photo: Ivica Galovic/PIXSELL\'
Ivica Galović/PIXSELL
16.12.2010.
u 17:39

Ministarstvo je o svemu obavijestilo talijanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj

Već sedam dana Istrani imaju poteškoća s digitalnim prijamom hrvatskih televizijskih programa zbog nelegalnih talijanskih odašiljača koji ometaju prijam na području Umaga i Poreča, a žale se i građani Pule.

- Odmah po saznanju da su talijanski regionalni DVB-T multipleksi proradili na međunarodno usuglašenim frekvencijama kojima se koristi Republika Hrvatska, HAKOM-ovo mjerno vozilo u Istri izmjerilo je razine, vrstu i izvore ometajućih signala zbog službene prijave smetnji. Talijanskoj je strani uložen službeni prigovor.

U cilju što bržeg uklanjanja smetnji u hrvatskim DVB-T multipleksima u Istri, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) intenzivno surađuje s lokalnim i stranim nadležnim institucijama. Akcija je pokrenuta još prošli petak, pri čemu je o situaciji odmah obaviješteno tijelo nadležno za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom u Talijanskoj Republici. Tom je prilikom HAKOM upozorio na nedopustivu situaciju i zatražio žurno uklanjanje smetnji, sukladno međunarodnoj proceduri koju propisuje nadležna agencija UN-a, Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU – International Telecommunication Union). Prijave smetnji poslane su za ometanje A, B i D multipleksa, odnosno 28., 29. i 53. kanala UHF frekvencijskog područja, piše u priopćenju HAKOM-a na brojne upite građana i medija u Istri.

HAKOM je o problemu također obavijestio i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je žurno reagiralo te o svemu obavijestilo talijanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj.

Osim službeno, HAKOM je talijansku stranu i neformalno obavijestio o problemu. Pri tome je dobiven odgovor da će talijanski DVB-T multipleksi smanjiti izračenu snagu svojih televizijskih postaja, a koje onemogućuju prijam hrvatskih programa. U cilju praćenja situacije u radiofrekvencijskom spektru, HAKOM-ovo vozilo je i ovaj tjedan redovito izlazilo na teren u Istri.

- HAKOM čitavo vrijeme blisko surađuje i s mrežnim operatorom DVB-T multipleksa u Republici Hrvatskoj – tvrtkom Odašiljači i veze – a u cilju pronalaska brzog načina omogućavanja prijma hrvatskih programa u što većem dijelu smetnjom pogođenog područja. Ovo se čini jer ne postoji jamstvo brzog rješavanja nastale situacije s obzirom da je riječ o smetnjama čiji je izvor u inozemstvu, navode u HAKOM-u.

Komentara 18

OB
-obrisani-
19:49 16.12.2010.

PUSTITE ITALIJANIMA ALBANSKI--a,ahahahhaha TALIJANI VOLE ALBANSKI UCITI........

OB
-obrisani-
17:55 16.12.2010.

Talijani imaju 100 puta bolji program nego HTV koji ima samo reprize,ništa istrani ne gube sa time šta gledaju talijansku tv već jako mnogo dobivaju šta ne trebaju gledati htv1 ili 2 ili tv novu ili rtl koji služe samo za zatupljivanje svojih gledatelja!

OB
-obrisani-
18:02 16.12.2010.

digiči vole biti van zakona ,sve su to lopuže

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije