Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Talijani odlučuju o nuklearkama i vodi

protiv nuklearki
12.06.2011.
u 14:19

Talijani odlučuju o ukitanju zakona o privatizaciji vode, o ukidanju zakona o izgradnji nuklearki i o ukidanju zakona o opravdanom nedolasku na procese

RIM – Više od 47 milijuna Talijana pozvano je na birališta da se referendumom izjasne o četiri zakona vezana za izgradnju nukelarnih elekrata, privatizaciju vode (dva pitanja su o vodi) i o ukidanju zakona o opravdanoj sprečenosti dolaska na procese za premijera i ministre. Do 12 sati u nedjelju odazvalo se 11% upisanih birača, a da referendum bude valjan mora se odazvati 50% plus jedan birač. Glasuje se u nedjelju i u ponedjeljak do 13 sati.

Referednumska pitanja broj jedan  i dva odnose se na zakone kojima se poduzeća za upravljanje vodovodima mora do 40% vlasništa dati privatnicima, te da vodovodno poduzeće može imati zajamčeni profit. Talijane se pita jesu li za ukidanje tih zakona.

Treće se pitanje odnosi na nuklearnu energiju. Referendumom bi se trebao ukinuti zakon kojim se predviđa izgradnja nuklearki. Inače, Italija je već 1987. na referendumo odmacima nuklearnu energiju i zatvorene su četiri nuklearke, ali vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija je pokrenula inicijative i voće potpisala ugovore za izgradnju četiri nuklearke. Na referendumu bi se taj zakon trebao ukinuti.
Četvrto pitanje se odnosi na zakon kojim se omogućava premijeru i ministrima nedolazak na sudske procese ako su zauzeti. Kazneni zakon predviđa odgađanje procesa za opravdani izostanak, ali je Berlusconijeva vlada donijela dodatni zakon kojim se zapravo premijeru i ministrima omogućava da se uopće, dok su na funkcijama, ne pojave na sudu. Birače se pita jesu li za ukidanje zakona kojim su članovi vlade drugačije tretirani na sudu.

Referendumi u Italiji u abrogativni, odnosno na njima se eventualno ukida neki zakon. Pošto je Berlusconiju stalo do zakona o opravdanom nedolasku na procese, kao i do izgradnje nuklearki, kazao je kako neće izači na biralište, čime je pozvao i druge da odustanu od glasovanja kako se ne bi dostignuo kvorum čime bi referendum propao i ostali bi na snazi zakoni koje se hjelo ukinuti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije