Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potrošačka klima

Talijani nisu spremni plaćati veće poreze, a Bugare izvlači turizam

euri
Arhiva VL
19.10.2011.
u 11:47

O načinu kako će Europa riješiti krizu Grčke ovisi hoće li se i koliko brzo promijeniti mišljenje ovdašnjih potrošača o mogućem oporavku

Nalazi iz istraživanja "GfK: Potrošačka klima Europe“ za treći kvartal ove godine pokazuje da su europski potrošači opet uznemireni. Dok je u proljeće ove godine većina zemalja EU bila optimistična i vjerovala da se vidi kraj krize, nakon ljeta dolazi do velike promjene raspoloženja potrošača. Teško stanje u Grčkoj uvelike je potreslo europske potrošače.

Negativnom raspoloženju doprinijeli su i nova kretanja i loše ocjene kreditnih agencija za Italiju i Francusku. Jedino je Njemačka zadržala vrlo povoljna ekonomska kretanja, ali i ovdje se u zadnje vrijeme uvelike smanjuju pozitivna očekivanja. Radi ekonomskog oporavka u EU suštinski je nužno da svaka pojedina zemlja brzo smanji razinu duga i to s trajnim učinkom.

O načinu kako će Europa riješiti krizu Grčke ovisi hoće li se i koliko brzo promijeniti mišljenje ovdašnjih potrošača o mogućem oporavku.

Oporavak nakon krize u Velikoj Britaniji ide znatno sporije nego ranijih godina. Stroge mjere britanske vlade imaju vrlo usporen utjecaj što se negativno odražava na ekonomski rast. Suprotno, u Bugarskoj se nastavlja pozitivno kretanje u odnosu na prethodnu godinu. Tom su rastu prvenstveno doprinijeli rast izvoza i turizam.

U posljednja tri mjeseca potrošači u Italiji sve su više svjesni realne opasnosti stečaja i do neke su mjere spremni žrtvovati se radi suprotstavljanja krizi. Nisu svi spremni plaćati veće poreze, ali i to će prihvatiti ako se tako može ubrzati oporavak.

U Poljskoj s jedne strane raste zaposlenost, a i ekonomski rast za 2011. godinu je dobar te se očekuje rast privatne potrošnje, a s druge strane – nezaposlenost je još uvijek visoka.

Premda je vidljiva pozitivna promjena u Rumunjskoj i nezaposlenost je neznatno smanjena, to se još ne odražava na svakodnevni život potrošača.

Portugal vodi ozbiljnu bitku s krizom i sustavno primjenjuje program rezanja troškova što ga je propisao EU. Sada su već vidljivi neki manji pozitivni koraci u vladinim financijama, a i inflacija se stabilizirala.

Francuski nacionalni dug je na razini 88% BDP-a. Ekonomski je rast znatno sporiji od predviđenog pa stoga potrošači u Francuskoj troše samo na apsolutno potrebne stvari za odvijanje svakodnevnog života, a veće kupnje odgađaju što se više može.

Španjolska uspijeva zadržati inflaciju na oko 3%. Njihovi potrošači nisu optimistični i kupnju trajnih dobara odgađaju za kasnije. Očekuje se rast nezaposlenosti jer razdoblje sezonskih poslova završava.

Komentara 6

OB
-obrisani-
13:00 19.10.2011.

\"...a Bugare izvlači turizam...\" hehe... ako ih turizam izvlači, onda se tek vidi koliki su jad i bijeda... jadan je onaj kojeg je ta sirotinjska djelatnost izvukla (pogledajmo samo turističke \"velesile\" Egipat, Tunis, Jamajku, Haiti, , Kongo, Tanzaniju, Senegal, Madagaskarar itd... i njihovo \"izobilje\")...

BL
Blender
13:02 19.10.2011.

E pa kad nije nitko komentirao, ja cu. Bugarsku izvlaci turizam??? Hrvatska je uvijek u gubitku, kako to. Svaku godinu imamo vise i vise turista a mi uvijek u minusu. GDJE SU NOVCI????

OB
-obrisani-
13:12 19.10.2011.

19.10.2011. u 13:02h Blender je napisao/la: \"...Svaku godinu imamo vise i vise turista a mi uvijek u minusu. GDJE SU NOVCI???? \" to je bar jasno... novci su u INDUSTRIJI ... pitaj Kineze, Japance, J. Koreance i sve ostale kojii se ne zamaraju previše s turizmom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije