Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno

Talibani su me bičevali, ali više me povrijedio muž s drugom ženom

barzakai
17.09.2010.
u 21:00

Aktivistica za ženska prava i novinarka Shukria Barakazai danas na izborima u Afganistanu ide po drugi mandat u parlament svoje siromašne zemlje.

Danas će u Afganistanu biti održani parlamentarni izbori, no za razliku od vremena talibanskog režima, sada se za mjesto u parlamentu bore čak 402 žene. Među njima svakako je najpoznatija 39-godišnja Shukria Barakazai, rijetka feministkinja u afganistanskom društvu koja se za prava žena borila i tijekom talibanske strahovlade.

– Ostala sam u Kabulu i kada su grad osvojili talibani, prekinula sam studij koji sam pohađala i uvukla se u kuću. Nisam bila previše aktivna, ali prijelomni trenutak dogodio se 1999. godine kada sam se razboljela i pošla k liječniku. Talibani su me presreli na ulici i izbičevali jer sam se pojavila na javnome mjestu bez pratnje muškarca – kaže Sh. Barakazai za Večernji list.

Poslije bičevanja odlučila se boriti protiv režima, a to je najbolje mogla učiniti školujući djecu koju su talibani htjeli držati u neznanju.

– Osnovala sam ilegalnu školu u Kabulu u kojoj sam poučavala i djevojčice i dječake. Znala sam da samo obrazovane generacije mogu svrgnuti talibanski režim – kaže Sh. Barakazai.

Ipak, pad talibana došao je dvije godine poslije s intervencijom NATO-ovih snaga, a Shukria je samo nekoliko mjeseci od prvog iskrcavanja marinaca u zemlju osnovala feministički tjednik Aina-E-Zan. Iako njezina redakcija nije imala ni jedno računalo, a sva se komunikacija odvijala telefaksom, Aina-E-Zan u kratko je vrijeme stvorio ime provokativnim temama o statusu žena u afganistanskom društvu. Časopis je postao toliko utjecajan da je 2004. međunarodna novinska organizacija World Press Review proglasila Shukriju Barakazai urednicom godine, a ta se novinarka prvi put kandidirala za parlament.

– Znala sam da moram biti glas tihe većine – kaže Sh. Barakazai pošto je osvojila svoj prvi mandat.

Ušavši u parlament, njezin suprug, milijunaš s kojim ima tri kćeri, nenajavljeno je doveo kući drugu ženu.

– Bila sam strašno povrijeđena, nitko me ništa nije pitao. Od tada sam počela s kampanjom kako bih osvijestila Afganistanke da ne pristaju na položaj druge žene – kaže Sh. Barakazai koja se 2014. planira kandidirati za prvu predsjednicu Afganistana.

Ključne riječi

Komentara 38

OB
-obrisani-
13:10 18.09.2010.

vecka, pozz. Promašila si ceo futbal. ;o)

AU
aurora08
23:13 18.09.2010.

tamo ako zena \"sprica\" odmah ju kamenuju hehehehehe

OB
-obrisani-
12:49 18.09.2010.

Kao da se to kod nas ne događa, druga žena!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije