Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hoće li mir zaživjeti?

Talibani su jači nego ikad: Trump je jednostavno bio prisiljen na sporazum

Foto: Pixsell
1/3
01.03.2020.
u 16:55

Mirovni sporazum između Sjedinjenih Država i talibana potpisan je jučer u Dohi, glavnom gradu Katara – izaslanstvo talibana nakon potpisivanja sporazuma otišlo je na zajedničku molitvu

Mirovni sporazum između Sjedinjenih Američkih Država i talibana potpisan je jučer u Dohi, glavnom gradu Katara. Ne, nije 1. travnja, danas je 1. ožujka, ali ova vijest doista zvuči kao prvotravanjska šala. Nakon teških pregovora obje strane obvezale su se da će okončati rat u Afganistanu koji traje već gotovo 19 godina i koji je odnio na desetke tisuća života.

Golem broj žrtava

Prema sporazumu, američke i NATO-ove snage završit će povlačenje iz Afganistana u roku od 14 mjeseci, a od ukupno 13.000 vojnika SAD će smanjiti snage u Afganistanu za njih 8600 u roku od 135 dana od potpisivanja sporazuma, dok će dalje povlačenje vojnika ovisiti o tome koliko uvjeta iz sporazuma ispune talibani.

Sporazum su potpisali američki izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad i Mullah Abdul Ghani Brader, talibanski politički šef, a nazočili su američki državni tajnik Mike Pompeo i katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdul Rahman Al Thani. Na ceremoniji potpisivanja sporazuma sudjelovali su i dužnosnici iz 18 država.

Mullah Abdul Ghani Brader kazao je da će “talibanski pokret od ovog trenutka otvoriti novu stranicu prema svijetu te će od danas više politički djelovati”.

S druge strane, američki državni tajnik Mike Pompeo kazao je da se SAD desetljećima suočavao s agresivnim djelovanjem talibana, ističući da su talibani pokazali da mogu postići mir kada se odluče za to. Pompeo je rekao da je “današnji sporazum mjera koja osigurava da Afganistan neće biti odskočna daska za terorizam”.

– Pozivamo Afganistance da iskoriste priliku za postizanje mira. Ako talibani i afganistanska vlada uspiju poštovati preuzete obveze, imat ćemo zacrtan put prema okončanju rata u Afganistanu i povratak naših vojnika kući – poručio je američki predsjednik Donald Trump, koji američku vojsku nakon Bliskog istoka želi povući i iz Afganistana, svjestan da vojno ne može poraziti talibane.

Talibani (učenici) pripadnici su radikalnoga islamističkog pokreta i od 1996. do 2001. vladali su većim dijelom Afganistana, a pokret je nastao 1994. na području Kandahara, pod vodstvom mule Muhameda Omara.

SAD je u Afganistanu u proteklih 18 godina izgubio više od 2500 vojnika, a oko 20.000 ih je ranjeno, potrošio je više od 750 milijardi dolara na afganistanski rat, a sada se u sporazumu obavezao da će velik novac namijeniti obuci i opremanju afganistanskih snaga sigurnosti.

S druge strane, talibani, koji su vladali Afganistanom dok nisu srušeni američkom invazijom 2001., prihvatili su američke zahtjeve – obvezali su se sprečavati da afganistanski teritorij koriste teroristi, kao što je to činila Al-Qa’ida kad je organizirala napad na SAD 11. rujna 2001.

Rat u Afganistanu najdulji je prekomorski rat SAD-a. Od početka intervencije 2001. ta zemlja nikada nije bila nesigurna kao danas. Talibani kontroliraju više teritorija nego ikad dosad, a na ratnoj pozornici Afganistana, osim Al-Qa’ide, koja je izuzetno moćna, pojavio se i novi akter, teroristička Islamska država (ISIL) koja sada tamo pokušava utvrditi položaje. Prema obavještajnim podacima Rusije, ISIL je u Afganistanu uspio okupiti oko 10.000 boraca, a veći dio ih je u zemlju došao nakon gubitka teritorija u Siriji i Iraku.

Žene u velikom strahu

Veliko je pitanje kako će se sada afganistansko društvo razvijati i hoće li se talibani integrirati u društvo i državne strukture, vojsku, policiju... Žene u Afganistanu te udruge za zaštitu ljudskih i ženskih prava u velikom su strahu da se talibani nakon sporazuma sa SAD-om ponovno ne vrate na vlast s obzirom na to da su tijekom vladavine te radikalne islamističke skupine, koja želi ponovno uspostaviti islamske šerijatske zakone, žene bile najbrutalnije zlostavljane kao nikad u povijesti islama. U Afganistanu, u zemlji s više od 35 milijuna stanovnika, koja je u ratu već 40 godina (najprije SSSR, a poslije i SAD), dvije su trećine stanovništva nepismene, a žene su bića trećega reda.

Komentara 16

DU
Deleted user
19:19 01.03.2020.

To je sad veliki argument da se HV potpuno povuče iz Afganistana.Nema se tamo što raditi.Niti je naš narod niti zemlja.Napuštanje Afganistana što prije.

HA
Hanok
20:09 01.03.2020.

Mislim da je Amerika izvukla to što su htjeli...za naivne, ide priča da su se ‘povukli’

Avatar Čepiga.
Čepiga.
18:20 01.03.2020.

Treba pripaziti da iz Afganistana neizlaze terorosti i droga, doma neka si rade sto ih je volja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije