Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U AFGANISTANU

Talibani otvaraju ured u Kataru da bi započeli mirovne pregovore

Talibani
AFP/PIXSELL
03.01.2012.
u 15:10

Iako je još uvijek nejasno tko je pobjednik, a tko gubitnik desetogodišnjeg ratnog sukoba, Njemačka i SAD uspjeli su ''natjerati'' talibane na potez koji će osigurati početak mirovnih pregovora između zaraćenih strana.

Afganistanski talibani otvorit će ured u Kataru. Dio je to plana zapadnih zemalja kako bi se okončao rat u Afganistanu.

Prema pisanju BBC-a, talibani su potvrdili da će poštovati plan zapadnih država koji je ranije podupro i afganistanski predsjednik Hamid Karzai te otvoriti politički ured kako bi mogli voditi diplomatske pregovore o okončanju rata.

Iako je još uvijek nejasno tko je pobjednik, a tko gubitnik desetogodišnjeg ratnog sukoba, Njemačka i SAD uspjeli su ''natjerati'' talibane na potez koji će osigurati početak mirovnih pregovora između zaraćenih strana.

Poznato je da su kao jedan od uvjeta za osnivanje ureda u Kataru talibani zahtijevali od američke vlade puštanje zatvorenika iz Guantanama, no i dalje postoji rizik njihova povlačenja iz pregovora ako međunarodne snage nastave ubijati njihove pripadnike u Afganistanu.

 

Komentara 7

DU
Deleted user
15:52 03.01.2012.

aha pregovori, neće to ameri dopustiti, njima se mir ne isplati, gdje će onda trošti milijarde na oružje i uzgoj droge koji su preuzeli talibanima

OB
-obrisani-
19:35 03.01.2012.

Mozda se neke grupe Talibana odluce da razgovaraju sa Amerikancima, ali vecina sigurno nece. Za njih je Amerika veliki Sotona, i najveci neprijatelj islama, pa prema tome svaki dijalog sa americkom vladom je zabranjen. Kad su se George Bush i njegovi istomisljenici upustili u rat protiv Talibana, nisu bili ni svijesni sto ce se dogadjati. Upravo je americka vlada posijala tu klicu ekstremizma u Afganistanu prije 30 godina kad su pomagali ondasnje pobunjenike. A sad neka angaziraju najvece americke profesore i druge dobro placene teoreticare pa neka pronadju rijesenje kako da americke bombe ubiju jednu ideju! To do sada nitkom nije uspijelo ali posto su Amerikanci nad-ljudi bas kao sto su to bili Nacisti u proslosti, mozda im jednog dana to i uspije.

M3
Miške 3
08:21 04.01.2012.

U Afganistanu nikad neće biti mira, dok je mak glavni izvor prihoda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije