Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tri mušketirke

Taksistice: Voze sigurno, ali sa suzavcem u džepu

'04.01.2012., Zagreb - Taksistica Lidija Safranko, jedna od rijetkih zena koje voze taksi, radi za taxi tvrtku Oryx.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
1/3
08.01.2012.
u 16:00

Uvijek je otvoreno pitanje kakav je sljedeći klijent – ipak je to potencijalno opasan posao

Noćne smjene, potencijalna opasnost iza svakog poziva, preispitivanje u očima muških putnika kada sjednu u taksi – iz ove perspektive gledano, posao vozačice taksija nije nešto čega bi se mnogo žena prihvatilo, no naše tri mušketirke otkrivaju sve zbog čega ga vole i kako se bez problema nakon dvanaestosatne smjene ustaju u 4.30 sati i kreću na cestu.

–Uživam u komunikaciji s ljudima, svaki je dan drukčiji i zbog toga zanimljiv. Trenutačno ne znam u kojem bih drugom poslu zadovoljila sve te elemente koji mi svaki radni dan čine nezamjenjivim – kazuje 20-godišnja Kristina Belčić, kojoj je vožnja taksija, reklo bi se, u krvi.

Naime, i njezina mama, baka i djed, također su vozači taksija, i to konkurencija Kristini, koja vozi za volanom Cammeo taxija.

S njom se slaže i Vesna Šesto iz Oryx taxija, koja se za posao taksistice odlučila iz nekoliko razloga.

– Tri su odlučujuća faktora utjecala na moju odluku; prvi je činjenica da je u mojoj primarnoj struci došlo do zasićenja na tržištu te sam osjećala potrebu za promjenom. Osim toga, oduvijek sam bila fascinirana dobrim automobilima i vožnjom. Tako, kada je Oryx grupa objavila svoj ulazak u projekt Oryx taxi, sve se jednostavno posložilo – prisjeća se Vesna, koja za Oryx vozi od samog početka poslovanja te dodaje kako joj je posebno zadovoljstvo u poslu što ljudi u njezin taksi ulaze s veseljem.

– Nikad neću zaboraviti reakciju jednog našeg korisnika, koji je netom je zakoračio u auto, prokomentirao: "Ajme, mirišljavi taksi!" – uz smijeh prepričava Vesna te napominje da to ipak nije samo njezina zasluga jer vozilo dijeli s kolegom koji se također brine o čistoći.

Ni Mirjana Hudoletnjak, koja vozi za Zagreb taxi, nikada se u svojoj dugogodišnjoj karijeri nije susrela s negativnim komentarima na račun vožnje ili činjenice da je žena za volanom.

– Radim svaki vikend što, naravno, podrazumijeva i da nas zovu klijenti koji su popili koju čašicu previše, no čak ni tada nije bilo neugodnih komentara ili situacija – kaže profesionalna vozačica Mirjana te dodaje da su, zapravo, komentari uvijek pozitivni jer se gotovo svi putnici u prvi mah iznenade što je za volanom žena, a odmah zatim izraze i oduševljenje zbog toga.

Ipak, sve to ne mijenja činjenicu da je riječ o potencijalno opasnom poslu u kojem je uvijek otvoreno pitanje kakav je sljedeći klijent, nakon što se primi poziv i krene na teren. No, ove djevojke, osim što su, suprotno stigmi koju nose žene za volanom, spretne vozačice, još su i neustrašive.

– Treba se zaštititi u svakom slučaju. No, ako bih ujutro u pola pet, kada se ustajem na posao, razmišljala o tome hoće li me netko napasti, nikad ne bih kročila nogom iz kreveta. Jednostavnom nemam osjećaj straha – objašnjava Mirjana Hudoletnjak, koja smatra da njezin posao nije puno opasniji od, primjerice, posla blagajnice u banci ili novinarke.

Ipak, ako bi nešto i voljela promijeniti u svom zanimanju, bila bi to mogućnost da vozi taksi s pregradom.

Bez suzavca na posao ne ide ni Kristina iako, kaže, do sada nije imala ni najmanju potrebu za njim. Dapače, od putnika dobiva uglavnom pohvale na račun vožnje, što i ne začuđuje jer odmalena obožava vožnje automobilom te nije mogla dočekati punoljetnost i polaganje vozačkog ispita. Sredila ga je, naravno, iz prve.

– Zna biti zafrkavanja, ako je netko malo previše popio, kad vide da sam mlada, ali sve je to u granicama normale. Na kraju ipak kažu da dobro vozim – kaže Kristina, kojoj je jedna od najdražih uspomena klijentica koja je račun od 80 kuna zaokružila na 250.

– Vozila sam je od aerodroma do Maksimira i ceh je bio 80 kuna. Ona mi je pružila 250 i rekla "sve je u redu, zadrži ostatak za kavu" – prisjeća se mlada vozačica.

Komičnih situacija ne nedostaje ni kod ostalih dama.

– Kad sam našem korisniku usluga, odvjetniku, da mu olakšam ulazak s velikim torbom, pošla otvoriti vrata, iznenađeno je ustuknuo uz komentar: "Molim vas, nemojte da me tata vidi kako sam dopustio da mi žena otvara vrata, odrekao bi me se" – sjeća se Vesna iz Oryx taxija koja je, kako kaže, primijetila da ljude istinski razveseli činjenica da ih vozi žena.

– Žene se osjećaju ugodnije kad ih vozi žena. Čak me iznenadilo toliko oduševljenje. Svidjelo mi se također, kod muških putnika, što nakon prvobitnog iznenađenja, uglavnom izražavaju podršku daljnjem radu na vrlo odmjeren i kulturan način. Jedino ponekad u početku vožnje zna visjeti u zraku pitanje – zna li ona voziti. Ali već nakon prvih minuta ta predrasuda padne vodu.

Da i te kako dobro znaju voziti, potvrđuju im i njihovi muški kolege koji ne samo da nemaju predrasuda prema kolegicama već su im i velika podrška. U ovakvom im poslu ta potpora, slažu se sve tri vozačice, puno znači.

– Za moje veliko samopouzdanje u obavljanju ovog posla, osim zadovoljnih klijenata, svakako su zaslužni i moji kolege, posebno oni s kojima radim od prvoga dana. Savjetima i podrškom pomogli su mi da se lakše nosim sa svim situacijama – zahvalna je Vesna Šesto te zaključila da se upravo zbog njih osjeća sigurno znajući da je netko od kolega uvijek drži na oku.

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
21:03 08.01.2012.

Opasnost znači vreba i iz taksija.

KA
Karizma
16:07 08.01.2012.

Nikako mi nije jasno kako si mogu riskirati zivot zbog par tisuca eura.Kad bi bio taksista prvo sto bi napravio bila bi neprobojna ograda za zastitu vozaca.Danas takva stakla nisu skupa i garantiraju sigurnost vozacu a nema ih niti jedann taksi u Zagrebu.Ako se njima uspije zastititi od gripe je dobro a kamo li od moguceg ubistva.

MI
mightymraz
16:51 08.01.2012.

@jsestak - koje....roxy i cameo....ne mora biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije