Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pamučna industrija

Tako će se namiriti 57 posto potraživanja 1142 radnika

pamucna
kristina štedul fabac/pixsell
15.09.2010.
u 14:16

Iznos od 15,5 milijuna kuna odnosi se na isplatu otpremnina. Dodatnih pet milijuna potrošit će za isplatu plaća 50 radnika koji su radili i za stečaja

Sljedećih će mjeseci na račune 1142 bivša radnika Pamučne industrije, koliko ih je radilo prije osam godina u vrijeme otvaranja stečaja, biti isplaćeno ukupno 15,5 milijuna kuna. Odlučeno je to na sjednici Odbora vjerovnika tvornice u stečaju. Od 30,8 milijuna, koliko je Pamučna ‘zaradila’ prodajom tvorničkog kompleksa, 5,5 milijuna dobila je Karlovačka banka, jedan od dva velika vjerovnika. Drugi je država, kojoj tvornica ukupno duguje oko 50 milijuna kuna, ali se država još prije nekoliko godina odrekla razlučnog prava, odnosno prvenstva isplate, pa će potraživanja dobiti nakon isplate radnika. 

– Zahvaljujući toj odluci države, ali i činjenici da je tvornica prodana za 30,8 milijuna, radnici će biti namireni u 57,06 posto potraživanja – kazala je Višnja Pavlić, sindikalna povjerenica bivših pamučara.

Duguju im 35 milijuna

 Iako tvornica bivšim radnicima duguje oko 35 milijuna kuna u nekoliko isplatnih redova, odnosno prioriteta isplate, ovaj će put radnici, na ime troškova stečajnog postupka, biti u cijelosti isplaćeni.

 – Riječ je o otpremninama koje su, ovisno o radnom stažu svakog radnika, određene prilikom otvaranja stečaja. Dio je isplaćen prijašnjih godina od prodaje Ljevaonice i druge imovine Pamučne, a sada će otpremnine biti potpuno isplaćene. Radnici će dobivati od 2000 do oko 30.000 kuna – rekla je Višnja Pavlić.

 Naplata do prodaje

 Odbor vjerovnika odredio je i pet milijuna kuna za isplatu pedeset radnika koji su za stečaja radili u tvornici, ali zbog blokade računa nisu dobivali plaće i druga materijalna prava – od naknade za prijevoz do davanja državi na plaću.

 – Pamučna ima još nekretnina za prodaju - društveni dom, zgradu kadrovske službe, apartmane na Jadranu i pogon u Generalskom Stolu. Kada se riješe imovinsko-pravna pitanja i ta će imovina biti prodana, a ‘zarada’ će završiti na računima radnika. Zato vjerujem da će postotak naplate potraživanja za radnike biti puno veći od 57 posto – rekla je V. Pavlić, koja je zadovoljna što je tvornica nastavila proizvodnju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije