Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Tajnovito nestao Xi Jinping, čovjek koji je trebao voditi Kinu

Žrtva atentata? Prema nagađanjima, budući predsjednik Xi Jinping ranjen je u atentatu ili u teškoj automobilskoj nesreći
11. rujna 2012. u 21:02 11 komentara 11 prikaza
'Chinese Vice-President Xi Jinping speaks to Egypt\'s President Mohamed Morsi (not pictured) during their meeting in the Great Hall of the People in Beijing on August 29, 2012. Morsi is seeking in hi
Foto: 'HOW HWEE YOUNG'

Rijetko kada se dogodi da visokopozicionirani političar neke države nestane bez traga, no kada se to dogodi čovjeku koji bi trebao možda već sljedećeg mjeseca od Hu Jintaa preuzeti desetogodišnje vodstvo Kine i postati najmoćniji čovjek svjetske političke, vojne i nadasve ekonomske velesile, onda se glasine rasplamsaju u gotovo nezamislivim razmjerima. Xi Jinping, budući prvi čovjek Kine, nije se pojavio u javnosti od 1. rujna, a iz njegova ureda otkazuju sastanke i s najvišim svjetskim vođama bez ikakva objašnjenja. Prvo je otkazan sastanak s Hillary Clinton, potom dan kasnije s danskim premijerom Helle Thorning-Schmidtom, a na kraju i sa singapurskim predsjednikom vlade Lee Hsien Longom.

Ni u jednome slučaju nije ponuđeno konkretno objašnjenje zbog čega Jinping otkazuje sastanak, a javnost je već postala poprilično sumnjičava.

– Xi se ne osjeća dobro, no nije posrijedi ništa zabrinjavajuće – poluslužbeno su izjavili u Pekingu na upite medija o odsutnosti kineskog moćnika.

Bespoštedna borba

Ova tajnovitost bila je dovoljna da se na internetskim portalima rasplamsaju rasprave o Jinpingovoj sudbini i stvarnim razlozima odsutnosti iz javnosti. Prema nekim tvrdnjama, kineski političar nedavno je doživio automobilsku nesreću, po drugima na njega je izveden atentat, no Xi je preživio ranjavanje.

Svoju tvrdnju pristaše atentata potkrepljuju činjenicom da je budući predsjednik Kine najavio bespoštednu borbu s korupcijom unutar državnog vrha pa je bilo očekivati da si je tim nastupima stvorio brojne neprijatelje. Treći pak smatraju da se Xi povukao u osamu kako bi se pripremio za preuzimanje vlasti od Hu Jintaa.

Ovih posljednjih ujedno je i najmanje jer je poznato da kineski političari izuzetno drže do protokola i gotovo nikada ne otkazuju unaprijed dogovorene sastanke smatrajući to vrlo neugodnom i nepristojnom gestom. Nestanak visokopozicioniranog političara za zapadne je analitičare pak znak prilično velikih potresa koji se očito zbivaju na vrhu Partije i države.

Tradicija neobjavljivanja

– Postoji duga tradicija neobjavljivanja bolesti ili problema u međusobnim odnosima elite. Očito je da se nešto događa, no nemoguće je procijeniti o čemu je riječ. Službeni Peking očito ne otkriva što se zbiva kako ne bi pothranjivao nagađanja, jednostavno ignorira zanimanje javnosti – kaže za BBC Scott Kennedy, direktor Centra za kinesku politiku Sveučilišta u Indiani.

U međuvremenu, zanimanje javnosti za sudbinu jedne od najmoćnijih osoba Kine, koja će u sljedećih desetak godina vjerojatno utjecati na gospodarstvo cijelog planeta, prelilo se s Kine na cijeli svijet. Upiti stranih agencija usmjereni su prema kineskom Ministarstvu vanjskih poslova, no jedino na što tamo nailaze jest zid šutnje.

– Zasad ne možemo komentirati – kaže glasnogovornik ministarstva u Pekingu.

Sumnje o Xijevoj sudbini podgrijao je i ruski predsjednik Putin tvrdeći da se trebao susresti sa sadašnjim predsjednikom Hu Jintaom, no sastanak da je otkazan jer se Kinez morao zadržati kod kuće zbog važnog domaćeg problema.

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem
 • -obrisani-:

  u 23:42h cicibela je napisao/la: Zapadna bankarsko-politička kasta postala je vrlo nervozna. Počeli su fizičku likvidaciju svih koji ih ugrožavaju. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Dobro, ovo je napisano u kasne sate... tako da ti se pola odmah oprasta....

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  a znate da ove vijesti imaju veću težinu od kmečanja u americi...

 • irani:

  + - 11.09.2012. u 23:42h cicibela je napisao/la: ============== Super pricica, jel' i to iz "alternativnih izvora"? Sve u istom stilu - crknula krava u Donjem Prdljevcu, cionistiska zavjera, radi se o planiranom ubojstvu organiziranom od CIA-e. Mali ljudi s ... prikaži još!i s malim mozgom vole velike gluposti.