Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
migrantsko pitanje

Tajni dokument EU – Europa očekuje veliki val migranata iz Afrike

Spašavanje migranata od utapanja na Mediteranu
Foto: /DPA/PIXSELL
1/3
03.02.2020.
u 11:19

Poziva se na obnovu operacije Sofija za spas u Sredozemlju – protiv su Austrija, Italija, Grčka...

Relativno zatišje u priljevu migranata prema Europskoj uniji, koji traje već nekoliko godina, moglo bi uskoro ponovno doći svom kraju. Priljev izbjeglica i migranata koji bi vjerojatno već na proljeće mogli krenuti prema Starom kontinentu ovaj put ne bi trebao ići “balkanskom rutom”, iz Turske, preko zemalja Balkana, potom Hrvatske i Slovenije prema Njemačkoj, unatoč ofenzivi na Idlib, nego ponajprije iz Afrike – iz Libije preko Sredozemlja.

Koriste kaos u Libiji

Njemački list Spiegel došao je u posjed tajnog dokumenta koji je razrađen u službama Bruxellesa, a koji tvrdi da se uskoro može očekivati veliki val migranata koji bi se prema Europi zaputili brodicama s obala Libije. Ovo predviđanje dodatno se pojačava ako podsjetimo na situaciju u Libiji u kojoj se sukobi neprestano intenziviraju, a građanski rat razbuktava. I sasvim je realno očekivati da će sve više ljudi, ne samo iz Libije nego i iz ostalih afričkih zemalja, pokušati prijeći preko Sredozemlja da bi se dokopali Europe, sigurnosti i boljega života.

Interni dokument koji su razradile službe zadužene za sigurnost vanjskih granica Europske unije tvrdi da je potrebno čim prije ponovno pokrenuti i pojačati patroliranje brodovima na Sredozemlju kako bi se odvratili pokušaji ilegalnog ulaska migranata na područje Europske unije. Do početka prošle godine vrlo je aktivna bila operacija Sofija, u okviru koje su Sredozemljem patrolirali brodovi ratnih mornarica zemalja Europske unije, no ova je operacija znatno smanjena prošlog ljeta. Sada se ponovno vraća potreba za ovakvim patrolama.

– Libijska obalna straža u ovome trenutku kontrolira samo jednu trećinu obale ove zemlje. Ako se sigurnosna situacija u Libiji dodatno pogorša, a migranti masovnije krenu morskim putem prema sjeveru, obalna straža bit će potpuno nemoćna – piše u dokumentu.

Italija najopterećenija

Ipak, teško je povjerovati da bi se ratni brodovi zemalja EU mogli uskoro vratiti u ophodnje jer je za takvu odluku potrebna jednoglasna odluka država članica EU. Italija i Austrija poručile su da neće glasati za takvu odluku, a tako misle i u Mađarskoj i Grčkoj.

Inače, brodovlje je prošle godine povučeno jer među državama članicama Unije nije postignut dogovor tko će primati migrante koji u okviru akcije Sofija budu spašeni i dovedeni na područje Europske unije, odnosno na područje Italije koja je najbliža točka libijskoj obali.

Samo proteklih nekoliko godina u okviru operacije spašeno je i dovedeno u Italiju oko 45.000 migranata koji su krenuli na put sa sjevernih obala Afrike, no Italija više ne želi primati migrante u tolikom broju. Njemačka je prije nekog vremena ponudila da će primiti četvrtinu tako spašenih migranata, no konačan dogovor ipak nije postignut pa je akcija spašavanja i patroliranja obustavljena, a Italija je zatvorila svoje luke i pristaništa za migrante.

VIDEO Migrantski kamp Vučjak u BiH koji je zatvoren zbog loših uvjeta

Komentara 29

MA
marli
12:40 03.02.2020.

Tamo se štancaju i množe pa bi svi u Europu !

Avatar Ilirija2
Ilirija2
12:24 03.02.2020.

ono ca je u tom dokumentu "zaboravljeno" ric je da ce "migraciju" sponzorirati, organizirati i financirati NGO nevladine udruge i druge fundacije i organizacije oligarha ka Sorosa na primjer.

AL
AlienattacK
11:38 03.02.2020.

Šta vele u mupu ono, da predajmo oružje, jel?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije