Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi:

Tajne Bundeslige: Kako je Stasi ubio 'Kaisera DDR-a'

lutz eigendorf (1)
Imago
26.02.2013.
u 10:09

Pažnju javnosti na slučaj vratio je 2000. film ARD-a “Smrt izdajice” autora Herberta Schwana

Trideset godina kasnije nitko ne dvoji – iako službenog rješenja slučaja ni osuđenih nema – plemenitog veznjaka Eigendorfa likvidirala je zloglasna tajna služba nekadašnjeg DDR-a (Istočne Njemačke) zvana Stasi, po mnogima najokrutnija organizacija tog tipa u “ligi željezne zavjese”.

Njemačka Bundesliga ove sezone slavi 50. rođendan, a ugledni tjednik Sport Bild zlatni pir u svakom broju obilježava pikantnim pričama iz bogate povijesti jednog od najuzbudljivijih nacionalnih nogometnih prvenstava...

Jedna od njih je i nerazriješeni misterij smrti Lutza Eigendorfa, nogometaša Eintrachta Braunschweiga, koji je prije 30 godina, 5. ožujka 1983., teško stradao u prometnoj nesreći, a dva dana kasnije preminuo je u bolnici. Podlegao je teškim ozljedama glave.

Naime, Eigendorf se proslavio kao igrač istočnoberlinskog FC Dinama, omiljenog kluba šefa Stasija Ericha Mielkea. No, 20. ožujka 1979. iskoristio je jedno gostovanje svog kluba u Zapadnoj Njemačkoj kod Kaiserslauterna te se nije vratio s momčadi kući. Ostao je na Zapadu poput mnogih istočnonjemačkih sportaša i ostalih znamenitih ličnosti koje nisu mogle istrpjeti komunističku diktaturu s one strane Berlinskog zida.

Špijuni ga pratili nakon bijega

Bio je to strašan šok za Mielkea, koji je bijeg “Beckenbauera DDR-a”, kako su tepali Eigendorfu, doživio kao osobni udarac. Kasnije pronađeni dosjei otkrili su da su sljedećih godina Stasijevi špijuni pomno pratili asa koji je prvo igrao za Kaiserslautern, a potom za Eintracht Braunschweig, klub koji je 1967. bio prvak Njemačke, ali čija je moć posljednjih desetljeća izblijedjela.

Izdan nalog za likvidaciju

Pažnju javnosti na slučaj vratio je 2000. film ARD-a “Smrt izdajice” autora Herberta Schwana, pobornika teorije da je Lutz ubijen. Prema njegovoj teoriji, špijuni Stasija oteli su Eigendorfa nakon jedne utakmice i na silu mu lijevali alkohol u usta. Potom su ga pustili za upravljač automobila i sačekali ga u jednom zavoju s dugim svjetlima iz suprotnog smjera. Eigendorf je izgubio kontrolu i udario u drvo kraj ceste.

Schwan je u svom filmu okrivio Stasijeva špijuna Karl-Heinza Felgnera koji je zbog jednog napada na ljekarnu morao odgovarati pred sudom u Düsseldorfu. Tada je izjavio: “Istina je da sam preuzeo nalog za likvidaciju Eigendorfa, ali nisam ga izvršio.” Ali otkriveno je i da je Felgner nekoliko dana prije tragedije primio Stasijevu premiju u visini od 2300 maraka. A netom prije toga Eigendorf je dao jedan intervju ispred Berlinskog zida u kojem je kritizirao DDR.

Lutzova smrt ipak nije zastrašila druge nogometne asove DDR-a: pola godine kasnije prebjegli su i Dirk Schlegel i Falko Götz iskoristivši gostovanje Dinama u jednoj utakmici europskog kupa.

Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije