Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darivanje krvi

Tajna uspjeha je u obiteljskoj tradiciji i radu s mladima

'          '
''
25.10.2010.
u 16:15

U zadnjoj akciji prikupljeno je 698 doza krvi, što je rekord u povijesti Gradskog društva Crvenoga Križa Krapine

Gradsko društvo Crvenog križa Krapine je od 1953. prvo prema broju darivanja krvi u našoj županiji. Unatrag dvije godine društvo je na prvome mjestu od 110 društava Crvenog križa u Hrvatskoj. U protekloj godini prikupljeno je 2646 doza krvi, što je 10,34% na 100 stanovnika. Inače, prosjek u Hrvatskoj je 3,8%, u našoj županiji 6,37%, a u EU pet posto. U zadnjoj ovogodišnjoj akciji prikupljeno je 698 doza krvi, što je rekord Gradskog društva Crvenoga križa Krapine.

Ukupno je u ovoj godini prikupljeno 2546 doza, odnosno 9,96 posto na sto stanovnika. Rezultati su to kojima se i te kako ponose u krapinskom Crvenom križu.

Jučer, na Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, gradonačelnik Josip Horvat susreo se sa sedmero dobrovoljnih darivatelja krvi koji su više od sto puta darivali dragocjenu tekućinu.

Samozatajni, ali nadasve humani Krapinčani jesu: Andro Herak, Franjo Petrović, Vladimir Barlović i Franjo Bajcer, koji su prošle godine primili Povelju Grada Krapine, te Mirko Gretić, Stjepan Kralj i Vladimir Staroverški, koji su nominirani za ovogodišnja priznanja Grada Krapine.

"Nitko od nas neće stati na tome, krv ćemo darovati i dalje", složna je sedmorka. Zagorci su diljem Hrvatske poznati po tome da se u najvećem broju odazivaju darivanje krvi te je velik uspjeh postignut u srednjoj školi, gdje se u završnim razredima 80% mladih odazove akciji. Davor Šimunović, ravnatelj Crvenog križa Krapine, kaže da su iz Hrvatskog crvenog križa ravnatelje iz sjeverozapadnog djela Hrvatske uputili u južni dio da u tamošnjim društvima predoče svoj rad te način kako pridobiti nove darivatelje.

– Kod nas je darivanje krvi obiteljska tradicija. Usto, radimo s djecom od vrtićke dobi do srednje škole – kazao je Šimunović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije