Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZNE TAKTIKE

Tajna ukrajinska formacija ima veliku ulogu u ratu, a sada je u Bahmutu: 'Ovime ubijam puno Rusa'

Military exercises of Ukrainian service members in Zaporizhzhia region
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
15.06.2023.
u 20:18

Među tajnim ukrajinskim vojnim formacijama je i Brabosova grupa, sačinjena od isključivo ukrajinskih državljana koji su napravili svoju formaciju u prvim danima početka rata i vođeni bivšim časnikom

U ratu protiv Rusije Ukrajincima svakako pomažu razne taktike koje se uopće ne izvode na bojišnici, a mogu imati velike učinke. Traži se upravo kaos i razdor u redovima ruske vojske, a na tome upravo rade razne manje ukrajinske obavještajne organizacije

Među njima postoje i ruski državljani koji žele osloboditi Ukrajinu od ralja Kremlja, a svi oni čine raznolik mozaik uz podršku Ukrajinske obavještajne službe. Među njima je i Brabosova grupa, sačinjena od isključivo ukrajinskih državljana koji su napravili svoju formaciju u prvim danima početka rata i vođeni bivšim časnikom. - Na početku rata, veliku su ulogu imale male grupacije koje su se tajno mogle boriti protiv Rusa. Razlog tomu je to što su regije Kijeva, Černihiva i Sumija jako šumovite, tako da su male grupacije bile važne i brzo su rasle - ispričao je Brabus za CNN

>> VIDEO Ruske trupe u bijegu ostavljaju sve više ispravnih haubica, Ukrajinci gotovo udvostručili svoj inventar

U tim prvim tjednima upravo su oni ''hvatali'' ruske trupe koje su dolazile sa sjevera i zaustavljale njihov daljnji prodor. Iako se na početku radilo o ''izviđačkim jedinicama'', oni su se pretvorili u formalne vojne strukture, no svi su se vodili istim načinom ratovanja: u partizanskom stilu, s većim rizicima ali i većom autonomijom. 

Njihov zadatak sada promijenio se od veljače 2022. godine, a glavni cilj im je zapravo strateški - ubiti ruske časnike kako bi se srušio ruski moral. Brabus je tako za CNN ispričao i neke situacije u kojima su se njegove trupe našle, a jedna od njih dogodila se i ovog svibnja u blizini Bahmuta, kada je skriven u šumi zapucao na neprijateljske snage. Pokazao je i snimku drona kojim je upravljao njegov suborac 2 kilometra od Bahmuta, a koji mu je navigirao gdje mora zapucati.

POVEZANI ČLANCI:

- Točno tamo, savršeno - kazao mu je glas na snimci. - Ubijam puno Rusa s ovime - kazao je Brabus i pokazao na svoj modicirani mitraljez iz sovjetskog doba 12.7 kojeg je opremio prigušivačem. - Gotovo je nečujan - kazao je. 

Ključne riječi

Komentara 14

NE
NervozniPoštar
21:34 15.06.2023.

Toliko je tajna ta postrojba da je nitko nikad nije vidio, a pogotovo u Bahmutu. Tamo su samo ruševine.

MI
Mixy
20:27 15.06.2023.

Mitraljez 12,7mm sa prigušivačem i gotovo nečujan? Da li ste ozbiljni?

PM
p.milovic.1
21:34 15.06.2023.

12,7 stari mitraljez.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije