Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U GNIJEZDU SS-A

Tajna pet njemačkih bunkera usred Zagreba, zavirite u jedan od njih

Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/26
11.03.2021.
u 08:45

Utvrda od 300 m² teška desetke tona danas je potpuno zapuštena. Ovakav njemački “regelbau”, koji je u II. svjetskom ratu bio korišten za komunikacije i protuzračnu obranu 7. SS divizije Prinz Eugen, dobro je očuvan, a u Domovinskom ratu služio je kao sklonište

Na Črnomercu, malo iznad Ciglane, kod velikog jezera, nalazi se rijedak povijesni lokalitet. Uspon nije lak, do lokacije vodi tek uska stazica za koju nije odmah jasno kamo vodi. Sve dok se ne pojavite ispred građevine. I pokraj jezera. 

Nije ugodna pomisao da biste se vrlo lako mogli naći u jezeru koje je sad odmah ispod lokaliteta. Riječ je o njemačkom bunkeru iz Drugog svjetskog rata, tzv. regelbau. Prema više povijesnih izvora, bunker je poput onoga kakav je bio i na Siegfriedovoj liniji u Njemačkoj.

Fotoreporter Pixsella posjetio je bunker i snimio najnovije fotografije.

Po onome što se zna, korišten je za komunikacije i protuzračnu obranu u službi 7. SS divizije Prinz Eugen. Nešto slično teško je naći u Hrvatskoj. Građevina površine više od 300 kvadrata i teška nekoliko desetaka tona očuvana je do te mjere da bi se očekivalo da se odnekud začuje “Alarm! Alarm!” pa da se ispred vas stvore Hitlerovi jurišnici. Bez pretjerivanja, uz malo truda oko čišćenja okoliša i valjda metar debelih zidova, mjesto bi izgledalo kao da je sagrađeno prije par godina. Kako je konstruiran, teško je sjetiti se eksploziva kojim bi ga se uništilo. Više je to kao kakva utvrda nego bunker. U blizini, na drugoj strani jezera, nalazi se još jedan, gotovo uništeni bunker koji se malo-pomalo predaje vodi. Ukupno ih je bilo pet, a regelbau koji smo obišli bio je središnji.

Vrijeme je učinilo svoje, metalni dijelovi konstrukcije su zahrđali. Ulaz je slobodan, vrata više nema, a ona kojima su se otvarali ventilacijski otvori jako su zahrđala. Za vrijeme Domovinskog rata, doznajemo, regelbau je služio kao sklonište. Uočljivi su tragovi korištenja, s pokojim grafitom na zidovima, uobičajenim folklorom koji krasi takva zagrebačka mjesta. Ništa čudno, vrlo je prostran, s nekoliko velikih prostorija. Dobro ga skrivaju okolna šuma i šikara, teško je uočljiv s tla, iz zraka vjerojatno podjednako, a teško ga je zapaziti i na Googleovim kartama. Šteta, rekli bismo, jer lokacija je omiljena avanturistima u potrazi za zaboravljenim lokacijama, poput igrača geocachinga.

 

Tajna pet njemačkih bunkera usred Zagreba, zavirite u jedan od njih

 

Komentara 45

Avatar Joja
Joja
09:20 11.03.2021.

Po citavoj Evropi ima takvih bunkera, no nisu zapusteni vec su turisticke zanimacije.

Avatar popkosic
popkosic
18:35 11.03.2021.

volio bi da sluzim svetu misu u bunkeru

TA
Talleyard
16:04 11.03.2021.

Kada bi taj bunker i mnogi drugi znao pruičati koliko krvi je teklo u njima kada su partizani ušli u Zagreb i ubijali stanovništvo, a najgore su bile parizanke prema ženama, djevojkama i djevojčicama. to je bilo toliko stravično daa i samo spominjanje detalja bilo bi dovoljno za baniranje i zabranu komentara, a leftardirana gamad bi se digla na stražnje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije