Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Tajlanđanin dobio 20 godina zatvora zbog kritike monarhije

Ampon Tangnoppakul (61) dobio je po pet godina zatvora za svaku pojedinačnu poruku koju je poslao službeniku zaposlenom u vladi bivšeg premijera Abhisita Vejjajiva
23. studenoga 2011. u 16:49 1 komentara 2 prikaza
zatvor
Foto: PIXSELL

Tajlanđanin je osuđen na 20 godina zatvora jer je u godinu dana poslao četiri poruke koje su se činile uvredljivima za tajlandsku monarhiju.

Ampon Tangnoppakul (61) dobio je po pet godina zatvora za svaku pojedinačnu poruku koju je poslao službeniku zaposlenom u vladi bivšeg premijera Abhisita Vejjajiva, piše BBC. Osuđen je jer se ogriješio o tajlandske zakone koji štite monarhiju i onemogućavaju bilo kakav oblik kritike režima.

Amponu je presuda izrečena videovezom jer njegov dolazak u sudnicu iz zatvora nije bio moguć zbog poplava koje su uzrokovale prometni kolaps u zemlji.

Tajlandski su zakoni rigorozni i ne dopuštaju ni najbezazleniji pokušaj vrijeđanja monarhije ili članova kraljevske obitelji. Tako se za samo jednu uvredu može dobiti do čak 15 godina zatvora.

U proteklih nekoliko godina sve je više slučajeva kažnjavanja onih koji se ne susprežu u izražavanju mišljenja o aktualnoj vlasti. Tako je više stranaca deportirano iz zemlje, dok su mnogi tajlandski intelektualci izabrali život u egzilu kako bi mogli uživati u slobodi govora.

dirljivo
Tuga u obitelji zbog gubitka: Jelena Veljača objavila emotivnu fotku, fanovi izražavaju sućut
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • Toni50:

    ,Tajlanđanin dobio 20 godina zatvora zbog kritike monarhije... Tamo neče mase na ulice da smjenju i ubijaju svoje vladare tako se dovede red a ne sloboda pa da te ubiju kao psa kada im daš slobodu u divljim zemljama ! Vidi Siriju ...