Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJEDI

Tajland: tučnjava oko televizije

Tajlandske crvene košulje
Reuters
09.04.2010.
u 15:48

Tajlandski "crvenokošuljaši" koji već mjesec dana prosvjeduju na ulicama nasrnuli su na satelitsku postaju zbog ukidanja njihova kanala.

Nakon što je premijer Absihit Vejjajiva proglasio izvanredno stanje u Bangkoku zbog uličnih prosvjeda kojima se od 12. ožujka traži njegova ostavka i izvanredni izbori, teorijski su zabranjena sva okupljanja više od pet ljudi istodobno, ali prosvjednici čije su obilježje crvene košulje i majice nisu odustali; policija zasad ne primjenjuje silu da bi razbila prosvjede što izvanredno stanje čini "mrtvim slovom na papiru".

No, ako ne primjenjuje silu policija, primjenjuju je prosvjednici, koje je razbjesnilo to što je u okviru mjera izvanrednog stanja ukinuta TV-postaja Narodni kanal, njihovo ključno sredstvo za koordiniranje demonstracija. U petak su deseci tisuća prosvjednika trebali marširati na deset lokacija u gradu, što im je nemoguće dogovoriti bez otvorenog TV-kanala. Stoga su krenuli na Thaicomovu satelitsku postaju da bi se silom izborili za ponovno pokretanje svog kanala.

- Sad marširamo da ih pitamo zašto su zatvorili Narodni kanal, s kojim pravom nam zatvaraju oči i uši. Marširamo tražeći prava za naš narod. Marširamo da bismo se oslobodili vojne vlasti i vratili svoja prava i slobode – rekao je Nattawut Saikua, jedan od vođa prosvjeda.

Policija je TV-postaju pokušala obraniti suzavcem i vodenim topovima, ali su se nakon manjeg okršaja obje strane – i crvenokošuljaši i policija – mirno povukli, što predstavlja još jedan poraz poljuljanih vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije