Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKA BAŠTINA

Tajland i Kambodža ratuju oko hrama starog 900 godina

hram
AFP
07.02.2011.
u 10:59

U hramu Preah Vihear već se urušio jedan zid, ima i poginulih u "puškaranju", a Ban Ki-moon izrazio je "duboku zabrinutost"

Tajland i Kambodža već četvrti dan zaredom vode borbe zbog spornoga pograničnog područja oko hinduističkog hrama iz. 11. stoljeća, a Kambodža je zatražila  intervenciju Vijeća sigurnosti UN-a. Topnička i strojnička vatra i u ponedjeljak ujutro čula se iz smjera hrama Preah Vihear, za koji Kambodža kaže da je već oštećen u borbama. 

U sukobima potkraj prošlog tjedna poginulo je najmanje pet osoba i to su najteži sukobi od 2008. godine, kada je Kambodža pokušala uvrstiti hram u svjetsku kulturnu baštinu.

Premijer Kambodže Hun Sen pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da održi izvanredni sastanak, optužujući Tajland za "neprestana djela agresije" gdje su stradali Kambodžanci i pri čemu je urušen jedan od zidova hrama.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je "duboku zabrinutost" i pozvao obje strane na prekid vatre i pronalaženje dugotrajnog rješenja.
Ključne riječi

Komentara 3

ST
Stockholm
11:37 07.02.2011.

Sto se tu moze reci: KRETENI. Kad bude hram srusen, obe strane ce valjda biti sretne ...

Avatar jele
jele
13:27 07.02.2011.

Čuj, 900 godina. Kako im više nije dosadilo stoljećima ratovati zbog jednoga hrama?

ŠA
Šahab
23:08 07.02.2011.

Stockholm, zato je srušen i Jeruzalemski hram, hehehe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije