Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORA STATISTIKA

Taje li se novi podaci o broju nezaposlenih jer su precrni?

nezaposleni
Boris Ščitar/Večernji list
15.02.2011.
u 07:30

Nakon što je prošli tjedan obećala da će radno aktivirati 150 tisuća nezaposlenih, premijerka, čini se, ne želi kvariti dojam

Hrvatski zavod za zapošljavanje ponovno taji podatke o broju nezaposlenih. Već je sredina mjeseca, a Zavod još nije objavio kakva je bila siječanjska bilanca nezaposlenih.

Protok bez mane
Poučeni prijašnjim iskustvom s tajenjem podataka, možemo pretpostaviti da se u pozadini kašnjenja opet nalazi loša vijest – novi crni rekord od najmanje 330 tisuća nezaposlenih. Hrvatski zavod za zapošljavanje jedna je od rijetkih državnih institucija s besprijekornim protokom informacija unutar područnih ureda, tako da već drugi dan nakon isteka mjeseca ravnateljstvo raspolaže prvim podacima o nezaposlenosti u prethodnom mjesecu.

Peglanje ugleda
Obrada podataka u pravilu traje nekoliko dana i, dok nije bilo političkog stopiranja informacija, one su se puštale u javnost između petog i sedmog dana u mjesecu. Kalkuliranje objavom posebno je bilo izraženo prošle godine: kada su podaci bili dobri, premijerka ih je sama "lansirala" prije svih, a kada su bili loši, danima se odugovlačilo s njihovom objavom, primjerice, u isto vrijeme prošle godine. U siječnju prošle godine broj nezaposlenih prvi je put preskočio tristo tisuća i iznosio je 309.000. Do prosinca njihov je broj narastao do 320.000, a očekivanja su da će ići sve do 350 tisuća, što očito nije po volji Banskim dvorima. Izborna je godina i Vlada je na sve moguće načine počela peglati ugled u javnosti.

Nakon što je prošli tjedan obećala da će radno aktivirati 150 tisuća nezaposlenih, premijerka očito ne želi kvariti vlastitu vjerodostojnost novim crnim rekordima.

Komentara 58

OB
-obrisani-
07:54 15.02.2011.

Rvatine, ja sam bravar (ko stari Joža) i pravim lančiće, a vi pošto ste od rase mogli bi pravit magarčiće i psiće, pa da skupa izađemo i na treća tržišta.....

DE
denderi
08:32 15.02.2011.

laže vlaisavljevička,mora da njoj vlast isto godi

IV
Ivekivek
10:56 15.02.2011.

Još to nije crno......biće to i tamnije......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije