Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sačuvana baština

Tadić: Znanje dolazi slušanjem, krenite od ‘izvora’ pjesama

tadic_PXL_kar_190713_643456
Foto: Dominik Grgurić/PIXSELL
1/6
22.07.2013.
u 09:42

S tradicionalnim napjevima publiku stručno i umjetnički upoznala Lidija Bajuk

Hvala vam što ste me ugostili u ovom divnom ambijentu i molim vas da podržavate organizatore, jer oni to zaslužuju – poručio je svjetski priznati gitarist Miroslav Tadić karlovačkoj publici nakon završetka koncerta na starom gradu Dubovcu.

Gostovao je na Sedmom međunarodnom etno-jazz festivalu, koji organizira Udruga za poticanje kulture Orpheus iz Karlovca, i dvosatnim nastupom oduševio sve.

Ovacije publike

Na trenutke publika je ovacijama pozdravljala Tadićeve improvizacije za izvedbe, a naposljetku ga je sa scene ispratila snažnim aplauzom. Gitarist koji živi u Los Angelesu posvetio je svoje stvaralaštvo istraživanju i obradi etnološke glazbene baštine Balkana, a ponajviše makedonskih pjesama.

– Još kao student zainteresirao sam se za folklor. Pokušavam napraviti sintezu između različitih stilova. Svirao sam klasičnu glazbu, free jazz, radio sam samostalno ili u suradnji s autentičnim glazbenicima – predstavio se Karlovčanima koji su prisustvovali njegovoj radionici u sklopu festivala.

Upravo je Tadić inzistirao da je održi, kaže Goran Ilić, organizator festivala, ne bi li se i tako predstavio te čuo što drugi misle o njegovoj glazbi.

– Ako čujete pjesmu koja vam se sviđa, a da je utemeljena na folkloru, idite na izvor toga, vratite se tamo odakle smo mi počeli. Znanje dolazi od slušanja svih tih pjesama. Nešto uzimamo od toga, a nešto svoje dajemo – savjetuje Tadić, koji je ove godine izdao novi, samostalni album.

Naslovnu pjesmu albuma Mirina napisao je sam, ali većinom su zastupljene obrade raznih pjesama, od narodnih do Šarla akrobate. Tadić je instrumentalist, a Lidija Bajuk, koja je na starom gradu održala koncert dan kasnije, godinama istražuje stare hrvatske narodne napjeve. Odličan vokal, praćen gitarom, ali i širokim znanjem o baštini koju obrađuje, obradovalo je okupljene. Lidija Bajuk je zaposlena na Institutu za etnologiju i folkloristiku pa je njezino istraživanje baštine ne samo umjetničko, nego i znanstveno. To je pokazala i na radionici prije koncerta o mitološkim motivima u narodnim pjesmama.

Presudna pjesmarica

– Imala sam sreću što sam 1989. godine nastupala prije Joan Baez u Zagrebu. Nakon koncerta mi je dala svoju pjesmaricu. Ona je obrađivala već zaboravljene škotske, engleske i irske narodne pjesme, a ja sam odlučila istražiti hrvatske – objašnjava Lidija Bajuk.

Koncertni dio festivala zaključili su nizozemska jazz pjevačica Denise Jannah te Ilić i Astrid Kuljanić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije