Naslovnica Vijesti Svijet

Tadić o sukobu na Kosovu: 
Srbija nema namjeru ratovati

Postignut je dogovor da se do sutra ujutro specijalna jedinica kosovske policije ROSU povuče u Prištinu i da se uklone sve srpske blokade putova na sjeveru Kosova.
26. srpnja 2011. u 09:37 7 prikaza
\'Serbian President Boris Tadic listens to questions during a media conference at EU Headquarters in Brussels, Wednesday Sept. 3, 2008. Serbia\'s pro-Western government is urging Serbian lawmakers to
Pogledajte galeriju 1/8

Postignut je dogovor da se do sutra ujutro specijalna jedinica kosovske policije ROSU povuče u Prištinu i da se uklone sve srpske blokade putova na sjeveru Kosova, javlja B92.

Šef tima srbijanske vlade za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je na prijelazu Jarinje da se dogovorio sa zapovjednikom KFOR-a Erhardom Billerom.

Dogovoreno je i da se na prijelaze Jarinje i Brnjak vrate pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti koji su radili na njima prije nego što ih je kosovska jedinica pokušala preuzeti.

– Pred nama je teška noć i nekome može pasti na pamet da ponovo jedinice ROSU-a krenu prema sjeveru – upozorio je Stefanović i pozvao okupljene Srbe na sjeveru Kosova da budu budni i dežuraju da se to ne bi dogodilo.

Međuetničke napetosti ponovo su zaiskrile na Kosovu, a u utorak poslijepodne progovorilo je i oružje, nakon što su vlasti iz Prištine poslale specijalnu policiju kako bi zauzela granične prijelaze Brnjak i Jarinja na sjeveru zemlje.  Podaci o žrtvama zasad se svode na jednog ubijenog i petoricu ozlijeđenih kosovskih specijalaca te trojicu ranjenih srpskih civila.

Cijeli dan pregovori

Sukob je postao izvjestan u ponedjeljak navečer. Tek što su propali pregovori Prištine i Beograda o liberalizaciji trgovinske razmjene, Priština je odlučila na embargo uzvratiti istom mjerom te su na granicu nešto prije ponoći poslani specijalci iz jedinica ROSU. Tanjug je tijekom noći i ujutro izvještavao da su prijelaz Brnjak kosovski policajci zauzeli bez problema, no kada su se sa 40-ak vozila zaputili i prema drugom prijelazu, Srbi sa sjevera Kosova blokirali su ceste.

Srbijanski mediji i Radiotelevizija Kosova (RTK) izvještavali su o kamionima i teškim vozilima na cestama, a Tanjug je javljao i o sporadičnoj pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici. Za KFOR to je bio trenutak proglašenja uzbune te je odmah zauzeo most koji spaja srpski i albanski dio Kosovske Mitrovice.

O napetosti svjedoči i Tanjugova vijest da su se u nekim većinskim srpskim mjestima nakratko začule sirene za opću opasnost. Koha Ditore ujutro je objavio da je “to prvi pokušaj kosovskih vlasti da prošire kontrolu na cijelo Kosovo”, a RTK da je akciju zapovjedio premijer Hashim Thaçi osobno.

– Mislim da je sukob pred vratima – izjavio je za zapadne agencije srbijanski ministar za Kosovo Oliver Ivanović. Predstavnik EU za Kosovo Fernando Gentilini priopćio je da se Priština “na taj potez odlučila bez konzultacija s međunarodnom zajednicom te EU to ne odobrava”.

Ujutro su počeli pregovori predstavnika Srba, KFOR-a i vlasti u Prištini te u Beogradu, no Thaçi je zapovjedio da se na granicu pošalje pojačanje. Oko 11 sati pojavila se informacija da se na Brnjaku puca, a tko puca na koga ovisilo je o tome s koje je strane vijest stigla. RTS je ubrzo prenio Thaçijevu izjavu da s Beogradom nema namjeru pregovarati. I kada se mislilo da bi se konflikt mogao riješiti mirno, oko 14 sati B92 priopćio je da su Srbi zaustavili pojačanje specijalcima iz Prištine koji su se zaputili prema Brnjaku te da je došlo do razmjene vatre.

Tko je prvi počeo

Beta je izvijestila da su prištinski specijalci zapucali, pokušavajući se probiti do granice. Tanjug je pak tvrdio da su srpski prosvjednici bili ti koji su otvorili paljbu po specijalcima koji su napuštali granicu. Prema Blicu, stanje se do 16 sati smirilo, a RTK Kosovo prenijela je izjavu premijera Thaçija da će kosovska policija ostati na graničnim prijelazima, da će među njima većina biti srpske nacionalnosti te da s Beogradom nije postignut nikakav dogovor.

Agencija Beta prenijela je kasno poslijepodne izjavu predsjednika Borisa Tadića da “Srbija nema namjeru ratovati”. Ipak, on je rekao i to da “oni koji iz svijeta ohrabruju Prištinu da ide ovim smjerom čine katastrofalnu pogrešku”.

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008., a do sada je tu najmlađu europsku državu priznalo 77 zemalja.

Naši vojnici nisu na užarenom sj

Naši vojnici nisu na užarenom sjeveru, ali su u pripravnosti

Na Kosovu je šest hrvatskih policajaca u sklopu misije EULEX, a u sastavu NATO-ovih postrojbi KFOR-a vojni je kontingent od 20 vojnika te dva helikoptera MI 171. No oni se zasad ne nalaze u ugroženom području na sjeveru zemlje. Kako doznajemo, ni policajci, a ni vojska zasad nisu poslani na mjesto sukoba. Iako nitko od naših sugovornika na Kosovu nije smio komentirati situaciju te su nas upućivali na glasnogovornike KFOR-a i EULEX-a, doznali smo da se hrvatski vojnici od ranih jutarnjih sati nalaze u potpunoj pripravnosti i čekaju eventualnu zapovijed za djelovanje ako sukobi eskaliraju. (hhd/VLM)

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka