Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Francuska i Srbija

Tadić i Nikolić u drugom krugu, Hollande osvojio Elizejsku palaču

\'Serbian Progressive Party leader Tomislav Nikolic gestures to his supporters during a pre-election rally in Belgrade, April 26, 2012.  REUTERS/Marko Djurica (SERBIA - Tags: POLITICS)\'
Reuters/Pixsell
06.05.2012.
u 20:08

U izborima za parlament u vodstvu je SNS Tomislava Nikolića s 23,53 posto glasova

Državljani Srbije jučer su izašli na birališta da bi izabrali novog predsjednika, ali i zastupnike u republičkom i lokalnim parlamentima, a građani Vojvodine i o novom sazivu pokrajinskog parlamenta.

Prema posljednjim informacijama koje su objavili srbijanski mediji, na birališta je izašlo oko 54 posto birača, a procjenjuju da će ukupan broj birača koji je glasovao na današnjim izborima biti oko 60 posto. Aktualni predsjednik Boris Tadić osvojio je, prema podacima Republičke izborne komisije Srbije (RIK), 23,63 posto glasova, dok je njegov glavni protukandidat Tomislav Nikolić osvojio je 25,47 posto glasova i njih će dvojica snage odmjeriti u drugom predsjedničkom izbornom krugu.

U izborima za parlament u vodstvu je SNS Tomislava Nikolića sa 23,53 posto glasova, iza njih je Tadićev DS sa 22,09 posto, dok je treća koalicija SPS, PUPS i JS Ivice Dačića sa 16,02 posto glasova.

– Želim od sutra početi pregovore o novoj vladi. Situacija je potpuno drukčija u odnosu na izbore prije četiri godine. Bivši predsjednik neće moći računati na podršku onih na koje je do sada računao. Mi ćemo dobiti novu vladu, novu ideju, predsjednika koji će biti predsjednik svih građana Srbije – izjavio je Tomislav Nikolić na konferenciji za novinare.

Glasovanje je proteklo bez većih incidenata, no ipak su u Novom Sadu zabilježena dva incidenta. Jedan je član povjerenstva, naime, razbio glasačku kutiju i zbog toga je intervenirala policija. Drugi je pak građanin priveden jer je nudio novac biračima.

Što se tiče pokrajinskih izbora u Vojvodini, situacija je nešto drukčija. Tadićeva stranka osvojila je 22,17 posto, dok je Nikolićevoj pripalo 17,61 posto, Dačićevoj 11,27, a Ligi socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanaka 10,16 posto glasova Vojvođana.

Hollande prvi socijalistički predsjednik od 1995. godine

Socijalistički kandidat Francois Hollande novi je francuski predsjednik. Prema podacima objavljenim u francuskim medijima, osvojio je 52 posto glasova, dok je dosadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy osvojio 48 posto.

Analitičari ističu da je Holland izbore dobio ponajprije zbog cjelokupne situacije oko eurozone, rastuće krize i nezadovoljstva francuskih radnika. Hollande će biti prvi socijalistički predsjednik od 1995. godine.

– Francuska je izabrala. Promjene počinju od danas. Bit ću predsjednik svih Francuza – izjavio je izborni pobjednik Hollande. Dodao je da će odsad svi biti jednaki u svojim obvezama i pravima.

– Francuski san zove se jednostavno – napredak. Europa nas promatra. Štednja više ne može biti neizbježna. Moja je misija dati Europi dimenziju rasta, zaposlenosti i prosperiteta – poručio je Hollande.

Hollandeovi pristaše slavili su na trgu Bastille u Parizu, tradicionalnom mjestu slavlja francuskih pristaša ljevice.

Dosadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy priznao je poraz kazavši u telefonskom razgovoru svom protukandidatu da mu želi svu sreću. Svojim se pak pristašama zahvalio na podršci izjavivši kako je Francuska važnija od bilo kojeg pojedinca te kako je kao predsjednik davao sebe cijelog.

Sarkozy je prvi francuski predsjednik u zadnjih 30 godina koji nije osvojio drugi mandat. Hollande je prvi socijalistički predsjednik nakon Mitteranda, koji je 1995. sišao s vlasti. Neobično, Hollande je i prvi predsjednik koji nosi prezime po imenu druge države (Nizozemske).

Njemački model "u šparanju je spas", koji su Angela Merkel i Nicolas Sarkozy počeli nametati cijeloj EU, mogao bi biti oslabljen s Hollandeom u Elizejskoj palači. On ne želi potpisati ugovor o fiskalnoj disciplini koji je ispregovarao njegov prethodnik i najavljuje da taj fiskalni pakt treba biti nadopunjen novim paktom koji će se fokusirati na rast i stvaranje novih radnih mjesta. Takva njegova politika već je i prije jučerašnjih izbora donijela neke nove vjetrove i u Bruxellesu.

Olli Rehn, povjerenik EU za ekonomiju, u subotnjem govoru na briselskom sveučilištu Vrije izjavio je da EU treba stvoriti "europski investicijski pakt" te da fiskalna disciplina nije "luđačka košulja" pa da se pojedine zemlje ne mogu iz nje pomaknuti ni milimetar. Rehn i Komisija i ranije su govorili o potrebi gospodarskog rasta, ali njegov preksinoćnji govor mnogi analitičari tumače kao novi smjer kojim će Komisija ići nakon što u Elizejsku palaču useli predsjednik koji to podržava. Uspjeh Hollandeovih nastojanja da promjeni kurs Europe ovisit će i o tome kakva će se “kemija” stvoriti između njega i Angele Merkel, koju nikad nije upoznao. Iako je ona od sinoć usamljenija nego što je bila uz Sarkozyja, kancelarka je i dalje najsnažnija osoba Europe.

 

 

Komentara 224

AL
AlanFord
21:50 06.05.2012.

Samo za cca 1% razlika DS-a i SNS-a, što je u praksi najgore za Srbiju. Opet će imati široku koaliciju, nestabilnu vladu, i vrludavu politiku. Nastavak istog se nastavlja.

LO
lojtra1
21:20 06.05.2012.

Čestitam francuzima! Zašto bi njima bilo bolje neg' nama?

KK
KINGS KlNG®
21:24 06.05.2012.

dakle š. franci opet idu gore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije