Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Tabak: Civilni zrakoplov je jako uočljiv, morali su znati što gađaju

'19.05.2012., Zagreb, - U knjizari Profil Megastore William Engdalh predstavio je svoju knjigu Mitovi, lazi i ratovi za naftu. Igor Tabak. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Luka Stanzl/PIXSELL'
17.07.2014.
u 23:51

– Malo je vjerojatna priča kako je tim prostorom i u to vrijeme trebao proći i posebni zrakoplov ruskog predsjednika Putina – tvrdi analitičar Igor Tabak

Vojni analitičar Igor Tabak smatra da je malo vjerojatno da ćemo u dogledno vrijeme saznati pravu istinu o tome tko je srušio zrakoplov s obzirom na to da je srušeni zrakoplov Malaysia Airlinesa pao na područje pogođeno ratom.

Spomenuti raketni sustav BUK, kojim je navodno srušen zrakoplov, sigurno posjeduje regularna ukrajinska vojska, velika je vjerojatnost da ga posjeduju i pobunjenici, ruski separatisti, a sasvim sigurno i ruske snage uz granicu s Ukrajinom.

Još je rano reći što će pokazati crna kutija tako da, zasada, traje rat riječima, no činjenica je da je putnički zrakoplov naciljan takvim sustavom imao vrlo malo izgleda, kaže Tabak.

Potvrđuje, međutim, da su počinitelji morali znati što gađaju, s obzirom na to da je civilni zrakoplov vrlo uočljiv uz jasan elektronski odraz na radaru i može ga se jednostavno razlikovati od vojnih zrakoplova.

"U kaosu građanskog rata lako je startati mobilni lanser raketa i aktivirati ga", kaže.

Smatra da je malo vjerojatna priča kako je tim prostorom i u to vrijeme trebao proći i posebni zrakoplov ruskog predsjednika Putina jer u ozbiljnoj državi i uz ozbiljno osiguranje sigurno bi se išlo na izbjegavanje rizične rute.

Tabak podsjeća kako je EU već prije nekoliko mjeseci zabranio civilne letove iznad tog područja i onaj tko je želio poslušati nije letio tim koridorom. No neke svjetske aviokompanije u borbi za profit zanemarile su ta upozorenja te su zbog ekonomske logike svjesno "nosile glavu u torbi". 

>>Avion Malaysian Airlinesa srušen na istoku Ukrajine. Poginulo svih 295 putnika

>>Kijev tvrdi da je ovo dokaz kako su avion Malaysian Airlinesa srušili pobunjenici

>>Propustila let smrti pa sjela u drugi avion. 'Nadam se da neće letjeti preko Ukrajine'

Komentara 4

Avatar Nexus
Nexus
08:58 18.07.2014.

Tko je pucao na Majdanu? Taj je skinuo i aeroplan.

OB
Objektivno...
06:42 18.07.2014.

Ako je frajer zažmirio prije okidanja, onda nije bio lako uočljiv... Sad mi Malysia airlinesu trebalo uzet zadnji $ za odštetu ako je letio iznad ratne zone unatoč upozorenjima. Nešto ih ne ide ove godine...

LO
lojtra1
07:49 18.07.2014.

Jedino je ruskoj strani u interesu zatvoriti zračni promet iznad područja na kojemu očito planira proširenje vojnih operacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije