Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peter Szijjarto

Mađarski ministar vanjskih poslova: Odnosi s Hrvatskom nikad nisu bili lošiji

Peter Szijjarto
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
08.12.2015.
u 13:08

Szijjarto je kazao i da bilateralni odnosi s Rumunjskom predstavljaju svojevrstan izazov jer su na najnižoj razini do sada, za što okrivljuje nekadašnjeg premijera Victora Pontu

Odnosi Mađarske sa Slovačkom i Srbijom "iznimno su dobri", za razliku od odnosa s Hrvatskom koji "nikad nisu bili gori", rekao je u utorak u parlamentu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Ishodište trenutačnog zahlađenja odnosa s Hrvatskom jest u hrvatskom kritiziranju mađarske migracijske politike, kao i činjenice da nije ispoštovala dogovor o izgradnji plinske interkonekcije između dviju zemalja, rekao je mađarski premijer, nazvavši taj propust "ozbiljnom prijetnjom" mađarskoj energetskoj sigurnosti. 

Rekao je da unatoč tomu što je suradnja sa Slovačkom i Srbijom puna "izazova, napetosti i problema otprije", pragmatična suradnja pomaže u rješavanju takve situacije. 

Istaknuo je da je najvažnija međusobna izgradnja povjerenja, kao i razvoj suradnje kada su posrijedi važna pitanja jer to predstavlja temelj u rješavanju teških pitanja.

Szijjarto je kazao i da bilateralni odnosi s Rumunjskom predstavljaju svojevrstan izazov jer su na najnižoj razini do sada, za što okrivljuje nekadašnjeg premijera Victora Pontu i njegovu politiku prema Mađarskoj. Dodaje da Rumunjska i dalje ostaje vrlo važan poslovni partner Mađarske.

>> Europučani spasili Orbana od kazne Europske komisije

Komentara 47

Avatar imotska115
imotska115
14:09 08.12.2015.

Pusicka i Zoki vode negativnu politiku prema susjedima.

BA
barbaizamerike
13:57 08.12.2015.

zahvaljujuci milanovicu odnosi sa madarskom su pali na niske grane jer on nema osjecaja za diplomaciju arogantan i napuhan ko prdenjak kratkog daha

BA
barkod
14:17 08.12.2015.

Pola mađara misli da je hrvatska pokrajna velike Mađarska , kao što je nekad bila za vrijeme KundK , a drugi, istočni susjedi , barem polovica njih ,još uvijek sanja granicu Vt-Ka-Kr. Nedostaje još tome naši jugozapadni susjedi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije