Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grčka

Syriza osvojila 145 od 300 mjesta u parlamentu, s Neovisnim Grcima slaže koaliciju

grčka,   Alexis Tsipras, Vangelis Meimarakis
Foto: Reuters/PIXSELL
21.09.2015.
u 09:00

Kristalno je jasno da je mandat koji nam je povjerio grčki narod, dobiven zato da se riješimo korupcije i režima stečenih i naslijeđenih problema. Pokazat ćemo učinkovitost. Učinit ćemo Grčku snažnijom zemljom koja će biti poštena prema slabijima i osjetljivima", rekao je Tsipras.

Ponovno se slavilo, pjevalo i plesalo sinoć u središtu Atene. Lijevi grčki lider Alexis Tsipras pobijedio je na izborima u Grčkoj osiguravši dramatičnu pobjedu nad konzverativnim suparnikom unatoč turbulentom početku mandata koji je počeo u siječnju ove godine. Nakon prebrojanih 99.5% glasova Syriza je osvojila potporu njih 35.5%, dok su glavni rivali, konzervativci Nova Demokracija, osvojili 28.1%.

Ministar unutarnjih poslova izjavio je da će Syriza imati 145 mjesta u parlamentu od ukupnih 300.

"Ova pobjeda pripada ljudima koji sanjaju bolju budućnost. Mi ćemo to i postići napornim radom", rekao je Tsipras.

Premijer Tsipras je simpatizerima rekao da će se primiti rješavanje endemičke korupcije u zemlji, piše Guardian.

"Kristalno je jasno da je mandat koji nam je povjerio grčki narod, dobiven zato da se riješimo korupcije i režima stečenih i naslijeđenih problema. Pokazat ćemo učinkovitost. Učinit ćemo Grčku snažnijom zemljom koja će biti poštena prema slabijima i osjetljivima", rekao je Tsipras.

Iako Syriza nije osvojila apsolutnu većinu, odmah će formirati vladu, kako bi se zemlja koju kriza pogađa dugi niz godina, izvukla iz trećeg ovogodišnjeg bankrota te nastavila suradnju s Trojkom.

U vladu će, očekuje se, ući mala, desna stranka Neovisna Grčka koja je i ranije bila u koaliciji. Njezin lider je Panos Kammenos. 

Treća stranka po snazi nakon Syrize i Nove demokracije je neofašistička Zlatna Zora sa 7.1% glasova.

Na izbore je izašlo 54,5% birača što se smatra izuzetno slabim odazivom.

>> Nakon trećine prebrojanih glasova konzervativna Nova demokracija priznala poraz

Komentara 4

IV
ivanjoksimovic
09:27 21.09.2015.

Tsipras je vrhunski odigrao sa ovom izbornom igrom. Dobio je kredibilitet za sta god hoce. Bravo.

UN
unbekant
13:05 21.09.2015.

Tri puta europa provocira varedne izbore u Grckoj,nadajuci se da ce Tsipras da izgubi,a on samo pojacava svoju poziciju,pa nije vam Grcka Libija,Iran,Sirija,toga "diktatora"bitce tesko smjeniti,jer je narod uz njega................

VI
VisAVis2
10:42 21.09.2015.

Griješka demokratskog sistema kakvog poznajemo! Izdajnik, umjesto da ga bace u ropotarnicu, pobjeđuje! Grčka sramota, ali na isti način i Hitlet je dobivao legitimitet, Milošević je sakupljao po 110% potpore (a u Kraljevu su još brojili glasove), itd itd! Valja ugradit ograničenja, kako za stranke tako i za pojedince (lustracija), pa neka se zna, tko ne provede izborna obečanja, tko puno bleji sa figama u džepu, tko nije iskren i sl, ide u zatvor i kvit! Apsolutno zabranit predizborne koalicije! Neja se vidi tko je tko i što zastupa! Pa onda neka glasaći svoj glas daju onome čiji program im se sviđa, pa je to prava volja građana....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije