Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grčka drama

Syriza: EU isporučio Ateni vulgaran plan

Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) poses with European Commission President Jean-Claude Juncker ahead of a meeting at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, June 3, 2015. Greece's international creditors signalled on Wednesday they were
Reuters/PIXSELL
05.06.2015.
u 07:00

Najveći je kamen spoticanja zahtjev Grčkoj da dodatno smanji proračunske rashode za mirovine i poveća PDV

Grčki premijer Alexis Tsipras doletio je preksinoć u Bruxelles i osobno počeo voditi pregovore o deblokadi 7 milijardi eura iz programa pomoći, no sastanak s predsjednikom Komisije Jean-Claudeom Junckerom i šefom Eurogrupe Jeroenom Dijsselbloemom nije doveo do konačnog dogovora. U istom formatu sastanak se nastavlja u petak, a najveći je kamen spoticanja zahtjev Grčkoj da dodatno smanji proračunske rashode za mirovine i poveća PDV.

Postizanje kompromisa moglo bi uključivati i raspisivanje izvanrednih izbora u Grčkoj u slučaju da premijer Tsipras pristane na nešto za što nema punu potporu svoga radikalno lijevog pokreta Syriza ili nešto za što smatra da treba dati biračima na odlučivanje.

– U trenutku kad su se svi nadali da je dogovor blizu Juncker je odradio prljav posao i isporučio vulgaran, smrtonosan, najteži plan – izjavio je potpredsjednik grčkog parlamenta i dužnosnik Syrize Alexis Mitropoulos, odražavajući tvrd stav jednog dijela Syrize. Tsipras je na sastanak s Junckerom došao s očekivanjem da će temelj za razgovor biti posljednji prijedlog grčke vlade napisan na 47 stranica, a Juncker i Dijsselbloem polazili su od prijedloga koji je uime vjerovnika sastavljen u Berlinu. Na kraju nije postignut kompromis iako je u priopćenju Komisije ocijenjeno da je sastanak bio "dobar i konstruktivan".

Grčkoj danas dospijeva nova rata duga MMF-u od 300 milijuna eura, a do kraja lipnja MMF-u treba platiti još 1,2 milijarde eura. Upitan o tome ima li njegova vlada dovoljno novca u proračunu da plati današnju ratu, premijer Tsipras je preksinoć u Bruxellesu odgovorio: "Ne brinite se o tome". No mnogi se ipak brinu jer bez deblokiranja 7 milijardi eura iz programa pomoći, koji se ne mogu deblokirati bez dogovora o reformama koje će Tsiprasova vlada provoditi, Grčka po svim pokazateljima može ubrzo ostati bez novca za podmirivanje svojih obveza.

>>Amerikanci EU: Dogovorite se s Grčkom, bankari moraju popustiti

Komentara 7

Avatar viki_nuland
viki_nuland
16:19 05.06.2015.

Trojka te tuzi, trojka ti sudi. Eto tako je to kada uletis u duznicko ropstvo i "kamatari" dodju traziti isplatu. Dobro dosli u utopiju zvanu EU. Prava idila.

BU
Bubalamala
08:54 05.06.2015.

U slučaju Grčke EU je zakazao jer su krivom strategijom zemlju doveli do bankrota.Postoji ne mali broj stručnjaka koji tvrde da se Grčki scenarij mogao riješiti u roku od dvije godine da su ponuđena prava rješenja ali da zato nije postojala politička volja.EK uvidjela je svoje greške pa je za očekivati da če uskoro stvari krenuti na bolje.

Avatar d-ano
d-ano
16:03 27.06.2015.

Syriza i Grci imaju pravo na samoobranu ,,,,,,,,,,,lopovi koji su prije vladali bez duse,, su potpisivali sve sto su imm EU pljackasi predlagali,,,,,,rezultat je vidljiv,,,,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije