Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska i EU

Swoboda zabrinut niskom potporom Hrvata članstvu u EU

Hannes Swoboda
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
26.11.2010.
u 14:05

Swoboda poziva hrvatsku Vladu, nevladine udruge i EK da Hrvatima objasne prednosti članstva

Završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom do ljeta 2011. jedan je od prioriteta mađarskoga predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici sljedeće godine.

– Ima još nekoliko teškoća, ali duboko sam uvjeren da je to izvedivo – rekao je na radnome doručku bruxelleskoga think-tanka “Europskoga političkoga središta” u petak budući predsjedatelj Odbora stalnih predstavnika (COREPER) u Vijeću EU mađarski veleposlanik pri Europskim zajednicama Peter Györkös.

Već sama činjenica da su Mađari Györkösa nedavno premjestili iz Zagreba u Bruxelles potvrđuje koliku važnost Budimpešta pridaje ostvarenju toga cilja.

– Zaključenje pregovora s Hrvatskom bit će najbolji dokaz da je na kakvoći utemeljeno proširenje EU obostrano uvjetovano, da se ispunjenje uvjeta ne zahtijeva samo od buduće članice. Hrvatska je uzor kako da pokažemo našim građanima da proširenje donosi novu kakvoću, tako i da pokažemo ostalim zemljama u području da je proširenje moguće kada za to ispune uvjete – naglasio je Györkös.

Mađarsko će se predsjedništvo EU, dodao je, zalagati i za napredak zemalja Zapadnoga Balkana k članstvu u EU.

– Zapadni Balkan okružen je EU-om, to nije prostor proširenja, nego dovršenja – istaknuo je Györkös. Islandu je obećao početak pristupnih pregovora “pa možda i zatvaranje kojeg poglavlja”, a Turskoj njihov “pošteni nastavak”.

U petak je izvjestitelj Europskoga parlamenta o Hrvatskoj Hannes Swoboda EP-ovu Vanjskopolitičkome odboru (AFET) poslao nacrt godišnje rezolucije o našoj zemlji. U njemu uglavnom ponavlja ocjene iz godišnjega Izvještaja o napretku Hrvatske koji je početkom mjeseca predstavila Europska komisija. I on ističe da je pregovore s Hrvatskom moguće dovršiti u prvoj polovici godine te požuruje EK da za to na vrijeme odradi svoj dio posla.

Zabrinut niskom potporom hrvatskih građana članstvu u EU, Swoboda poziva hrvatsku Vladu, nevladine udruge i EK da Hrvatima objasne prednosti članstva. AFET će o Swobodinu nacrtu prvo čitanje održati 1. prosinca.

Komentara 87

DU
Deleted user
12:02 27.11.2010.

...poziva hrvatsku Vladu i EK da Hrvatima objasne prednosti članstva ... ma,objasnjavaju oni to nama,trude se iz petnih zila....ali,ali,neide,pa neide.... pun je nama k...c lazi i smicalica

OB
-obrisani-
12:58 27.11.2010.

Na što spade narod ponosni! Hrvati imate li imalo nacionalnog ponosa?

OB
-obrisani-
18:02 27.11.2010.

kajinx EU će propasti i ne treba nas povući na dno sa sobom. _______________________________________ EU će propast\' al moćna Hrv. neće. Nas i Rusa 150 mil.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije