Naslovnica Vijesti Hrvatska

Swoboda: Nizozemska nema moralno pravo kočiti Hrvatsku

Bilo bi nepošteno od zemlje u kojoj ima političkih razvoja što su vrlo često protueuropski da sada spriječi Hrvatsku da se pridruži Europskoj uniji, rekao je Swoboda
15. lipnja 2011. u 16:09 289 komentara 4 prikaza
Hannes Swoboda

"Naravno da nisam sretan zbog izgreda tijekom Gay Pridea u Splitu, ali takvih izgreda ima i u drugim zemljama", rekao je izvjestitelj Europskoga parlamenta o Hrvatskoj socijalist Hannes Swoboda na konferenciji "Hrvatska na vratima EU", koju su u Bruxellesu zajedno priredila Sveučilišna zaklada i Zaklada Konrada Adenauera.

– Posebice bi bilo nepošteno od zemlje (Nizozemske, op. a.) u kojoj ima političkih razvoja što su vrlo često protueuropski da sada spriječi Hrvatsku da se pridruži Europskoj uniji. Treba biti razuman i objektivan te ne zlorabiti neke manje izgrede protiv hrvatskih i europskih interesa. Hrvatske su vlasti kao i velike stranke vrlo jasno rekle da takve izgrede ni na koji način ne podupiru. To je važna poruka – naglasio je Swoboda.

I europarlamentarka pučanka Doris Pack napominje da se "takvi izgredi događaju i u EU, npr. u Poljskoj i Litvi".

– Moramo preobraziti i osuvremeniti svoje umove, moramo pokazati da smo svi jednaki, moramo poštovati svačiju prirodu. Zato hrvatske vlasti moraju snažno uzvratiti i dovesti nasilnike pred sud. Ali ne smijemo precjenjivati splitski izgred, to nije pogreška Hrvatske nego onih koji još nisu naučili kako se ponašati prema ljudima drukčije spolnosti – napomenula je Pack.

Swoboda se nada da će sve države članice EU brzo ratificirati Pristupni ugovor s Hrvatskom, ali se ipak pribojava teškoća u dvjema.

– Ne znamo što će se dogoditi u Sloveniji kada se promijeni vlada. U Nizozemskoj, pak, vlada nema većinu pa mora tražiti potporu neke od oporbenih stranaka. Usprkos tome nadam se da će obje zemlje reći snažno "da" ulasku Hrvatske – kaže Swoboda. On ističe da će EP Pristupni ugovor "razmotriti brzo, ali podrobno te ćemo ga prihvatiti skoro jednoglasno, da pošaljemo jasan znak nacionalnim parlamentima, ali i da hrvatskim građanima jasno kažemo da vas želimo u EU".

Pack, pak, očekuje da će se, "ako u Sloveniji na vlast dođe stranka iz moje političke obitelji, ona ispravno ponašati prema susjedima".

– Sloveniji smo dali priliku i potporu unatoč svim teškoćama, od kojih neke ni do danas nije riješila. Trebala bi to uzeti u obzir i veseliti se što će Hrvatska sada biti unutra, pa da zajedno pomažete drugima na putu u EU – rekla je Pack.

Swoboda smatra da je "vrlo važno da se referendum o Pristupnome ugovoru odvoji od izbora".

– Na vladi je da odluči hoće li imati prvo izbore pa referendum, a hrvatski građani ne bi željeli da se ja u to miješam. Ali važno je ta dva pitanja razdvojiti te poslati jasnu poruku da sve važne stranke žele "da" na referendumu, čak i ako se spore oko nekih domaćih političkih pitanja – upozorava Swoboda.

Pack, pak, napominje da o pitanju izbora i referenduma nema nikakvo mišljenje.

– Ne želim se u to miješati, to morate riješiti u Hrvatskoj. Moramo raditi na tome da ljudima u Hrvatskoj objasnimo što znači biti članicom EU. Prije 20 godina bio je to san, a sada, kada taj san postaje stvarnost, glasujte "za"! Ne znam može li ova vlada prirediti referendum ili ga je bolje prepustiti novoj vladi. Mislim da će vlada i oporba uskoro za to naći rješenje. Ali prvo pričekajmo zeleno svjetlo Vijeća EU zaključenju pregovora – istaknula je Pack.

Za kašnjenje Hrvatske na putu u EU Pack je okrivila okupaciju zemlje u devedesetima "jer tijekom okupacije svašta se događalo, od cenzure do nepravilne privatizacije, sudski slučajevi koji nisu ispravno presuđeni, a mnogi hrvatski građani zbog toga još i danas traže svoja prava. Ali to je i naša pogreška jer Hrvatskoj nismo pomagali da do toga ne dođe jer nas za to nije bilo briga".

Elipso

 • Avatar GERO2
  GERO2:

  Alan Ford to ti je Zensura,jer sloboda izjasnjavanja nije u pregovorima zatvorena, fali jos demokracije.

 • Avatar GERO2
  GERO2:

  furesta; daj pisi Hrvatski da te ceo svet razumije.

 • -obrisani-:

  N E ..... E U