Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE U EU NA UBOJSTVO PUKANIĆA I FRANJIĆA

Swoboda nakon ubojstva Pukanića i Franjića: Sad je trenutak istine za Hrvatsku

Policijski očevid nakon ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića nastavljen je i u petak ispred zgrade Nacionala
Foto: Antonio Bronić
VL
Autor
Stojan De Prato
24.10.2008.
u 11:53

Europska komisija “snažno osuđuje zločinački napad u kojemu su ubijeni novinar Ivo Pukanić i tržišni ravnatelj njegova časopisa Niko Franjić”, prenijela je Krisztina Nagy, glasnogovornica europskoga povjerenika za proširenje Ollija Rehna, riječi svojega šefa.

- Naše su misli s obiteljima i prijatejima žrtava. Vjerujemo da će hrvatske vlasti dosljedno istražiti ovaj napad i privesti počinitelje k pravdi – dodao je Rehn. Glavni tajnik Europskoga saveza novnara (EFJ) Aidan White je, pak, “posve šokiran”. - To je ciljani napad na novinare i predstavlja vrlo opasno djelovanja organiziranoga zločina. Pozivamo hrvatske vlasti da krivce što prije privedu k pravdi - rekao je White, upitavši zašto nije istražen travanjski pokušaj Pukanićeva ubojstva.

Najavio je dogovor s Hrvatskim novinarskim društvom, koje je član EFJ-a, "kako bismo vidjeli što možemo učiniti da se hrvatske novinare zaštiti". Izvjestitelj Europskoga parlamenta za Hrvatsku je, pak, u Strasbourgu za Deutsche Welle rekao da je ubojstvo Pukanića i Franjića “šok koji Hrvatsku jasno baca unazad u njezinim nastojanjima da ostvari članstvo u EU”.

- Ako Vlada ne napravi red i time ukloniti svoj dosadašnji nemar, nema ništa skoroga ulaska Hrvatske u EU. Kada sam nedavno izjavio da se mora pronaći velike ribe, Sanader je to kritizirao. S jedne se strane teškoće omalovažavalo, a s druge se napuhavalo priču s korupcijom na sveučilištu – upozorio je Swoboda.

Za razmišljanja o mogućoj uvedbi izvanrednoga stanja, Swoboda kaže da su “pogrješna”, iako je “stanje u Hrvatskoj ekstremno”- - Demokracija se s ovakvim teškoćama mora boriti kao demokracija. Premijer Sanader mora osobno preuzeti odgovornost za djelovanje, kako za borbu protiv korupcije tako i protiv organizirana zločina. Sada je trenutak istine. U odluke i djelovanja mora se uključiti i oporbu, ali premijer sa svojim ministrima mora beskompromisno krenuti u borbu protiv zločina i pritom moraju ukloniti sve osobne veze. Nužni su korjenit rez i korjenite mjere, ali u okviru dopuštenoga u demokraciji, koja se ni u ovakvu stanju ne smije staviti na led.

Hrvatska mora dokazati da je u sposobna suzbiti korupciju i organizirani zločin okviru demokracije i pravne države – naglasio je Swoboda. On ne smatra da je ovim ubostvima narušena sloboda glasila “jer se glasila i mnogi novinari odupiru pritiscima, te se ni ovaj put neće dati zastrašiti”, ali naglašava da “Vlada mora jasno preuzeti zaštitu novinara sve dok se ne uhvate počinitelji i naručitelji ubojstava”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije