Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EP O HRVATSKOJ

Swoboda: Hrvatska u EU 2013. ili 2014.; Posselt: Ne, nego 2012.!

PXL_080927_117.jpg
PIXSELL
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
25.01.2011.
u 18:42

Troje socijalista pokušat će ponovno progurati preobličeni amandman sa zahtjevom da OLAF istraži Barišićeve tvrdnje o Sanaderu

Hrvatska bi u Europsku uniju mogla ući tek 2013. ili 2014. godine, rekao je europarlamentarni izvjestitelj austrijski socijalist Hannes Swoboda predstavljajući u utorak predvečer EP-ovu Odboru za vanjske poslove (AFET) 13 kompromisnih amandmana na svoj nacrt neobvezujuće rezolucije o napretku Hrvatske, o kojima će u srijedu odbornici glasovati, a prihvatit će je u veljači EP-ov plenum. Ukupno su članovi AFET-a podnijeli 93 amandmana.

– Ako pregovori završe u lipnju, u rujnu će o pristupnome ugovoru raspravljati AFET, a na EP-ov plenum stiže u listopadu. Potom Hrvatska mora održati referendum i prije njegova pozitivna ishoda ni jedna ga država članica neće uvrstiti u parlamentarni raspored. A postupak ratifikacije može se u nekim zemljama i odužiti – rekao je Swoboda novinarima nakon sjednice AFET-a, iako je u samoj raspravi ustvrdio da je “Hrvatska napravila velik napredak u uklanjanju nizozemskih zabrinutosti”, te da zapreke ne očekuje ni od Slovenije “jer dvije su zemlje sada u dobrim odnosima”.

Izvjestitelj u sjeni bavarski pučanin Brend Posselt, s kojim je Swoboda usuglasio kompomisne amandmane, podsjetio je, međutim, da je “Konrad Adenauer običavao govoriti da dragome Bogu ne smijemo postavljati ograničenja”.

– Pristupni ugovor može se mnogo brže ratificirati i Hrvatska može u EU već krajem 2012. – dodao je Posselt.

Među kompromisnim amandmanima nema onoga koji je podnijelo troje socijalističkih zastupnika, a u kojemu se traži da se Ured za borbu protiv prijevara (OLAF) Europske komisije uključi u istragu tvrdnja bivšega HDZ-ova rizničara Mladena Barišića USKOK-u da se nezakonito stečenim novcem plaćalo lobiste po Bruxellesu.

– Preobličit ćemo taj amandman da bude jasno da nemamo nikakve dokaze, nego da želimo te tvrdnje provjeriti i s europske strane. Iako nije pronevjeren novac iz europskih fondova, OLAF smije provjeriti je li tim novcem možda korumpiran neki europski dužnosnik – rekao je jedan od njegovih tvoraca Šveđanin Göran Färm.

Swoboda u svojemu nacrtu hvali "sadržajan napredak Hrvatske u ispunjavanju mjerila za zaključenje pristupnih pregovora” i “poziva Europsku komisiju da iskoristi sve svoje sposobnosti da podupre hrvatske napore za ispunjenje mjerila”. Ističući važnost ulaska Hrvatske u EU kao poticaja za preobrazbe u njezinim istočnim susjedama, Swoboda u ističe “nastavak zabrinutosti” zbog mišljenja “većine hrvatskih građana da od članstva u EU Hrvatska neće imati koristi”, pa “ohrabruje hrvatske vlasti i građansko društvo da, uz pomoć EK, pokrenu djelovanja s ciljem da Hrvati osjete europski projekt kao svoj”.

Hrvatskoj se javnoj upravi zamjera “velika slabost u upravnim postupcima i upravnim sposobnostima”. Vladu se poziva da se “pozabavi znatnim zaostajanjem u decentralizacijskome postupku”, da “razradi i primijeni decentralizacijsku strategiju”, da “nastavi depolitizirati javnu upravu, te još pojača njezinu stručnost i etičnost”.

Pozdravljajući Vladine “napore u zauzimanju snažnoga stava protiv svih oblika korupcije”, kompromisni prijedlog rezolucije hvali “hrabrost u postupanju prema optužbama za korupciju protiv političara”, a posebice bivšega premijera. Ističe, međutim, se da se “čini da korupcija još uključuje razne razine društva, gospodarstva i političkih ustanova”. Zbog i dalje velika broja neriješenih sudskih slučajeva, kaže se, pate vladavina prava i povjerenje građana u pravosuđe. Napominje se da je, iako je broj sudaca visok, nedovoljno “sudskoga potpornoga osoblja”, a zbog nedostatna financiranja sudovi nisu ni odgovarajuće opremljeni, pa se hrvatske vlasti poziva da se pozabave tim nerazmjerom.

Hrvatsku suradnju s ICTY-jem se pozdravlja, a Vijeće EU se poziva da "uzme u obzir stav ICTY-jeva sudskoga vijeća da se ne može utvrditi s dostatnom sigurnošću postoje li još traženi topnički dnevnici”. Od hrvatskih se vlasti traži da “razjasne nesklade u svojim izvještajima na koje je upozorio glavni haaški tužitelj u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a”.

Kompromisna rezolucija “poziva hrvatske vlasti da poduzmu daljnje korake da osiguraju neovisnost i stručnost glasila i nastave pokazivati svoju predanost osiguranju rada glasila bez političkoga utjecaja”. Također se zahtijeva istragu “prijetnja, političkoga pritiska i komercijalnog utjecaja na novinare” i “očekuje depolitizaciju HRT-ova upravnoga ustroja te osiguranje uredničke neovisnosti”.

Vladu se “potiče da poboljša usklađenost središnjih Vladinih ustanova odgovornih za upravljanje okolišem, posebice prostornim planiranjem, otpadom, vodama i zrakom, kako bi mogle dostatno očuvati jedinstveni okoliš i održati visoku razinu bioraznolikosti, te dostići standard EU za zaštitu okoliša”.

Komentara 262

OB
-obrisani-
10:33 26.01.2011.

Je li itko barem pogledao te amandmane ? Npr. amandman 18, predlagatelj Franziska K. Brantner, upozorenje da Zakon o golf terenima, tako kako je napisan, može dovest do betoniranja obale i uništavanja povjesnog i prirodnog blaga.

SO
Somelier
09:52 26.01.2011.

Taj Swoboda je zadužen da uvede Hrvatsku u EU. On to radi od 2007 ali na taj način da stalno odgađa jer je komunistički igrač i odugovlači dok i Srbija nebi bila spremna za ulazak u EU. Međutim nije on jedini jer tu su Englezi i Belgijanci pa zato sumnjam da će mo završiti pregovore ne do kraja lipnja nego niti do Lipnja 2012 godine. Trebalo bi se zahvaliti Swobodi na ovakovoj pomoči i osloniti se na svoje snage i zamoliti ameriku za direktnu pomoć a koja nam je bila nuđena pa smo odbili. Kao možemo sami ili našim političarima odgovara to odugovlačenje.

MB
mr_brown
16:38 26.01.2011.

a što kaže zunzara na to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije