Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svrgnuti ravnatelj I. Srbljinović nepoželjan u svojoj "staroj" školi

Nakon što ga je prije dvije godine školski odbor smijenio, presuđeno je u njegovu korist te ga škola mora vratiti na mjesto učitelja hrvatskog jezika
28. lipnja 2010. u 18:20 1 komentara 41 prikaza
'28.06.2010., Bjelovar - Detalj osnovna skole Nova Raca Presnimio:Photo: Damir Spehar/PIXSELL'
Foto: 'Damir Spehar/PIXSELL'

Baš kada je Ivan Srbljinović, profesor hrvatskog jezika i bivši ravnatelj osnovne škole u Novoj Rači, pomislio kako nakon dvije godine pravosudne bitke za radno mjesto napokon može odahnuti, ovih ga je dana dočekao novi udarac s leđa, koji mu zadaju tamošnji učenici uz nesebičnu potporu svojih roditelja.

Udarac s leđa

Kako je, naime, 2008. godine odlukom ondašnjeg školskog odbora u pola mandata svrgnut s mjesta ravnatelja te ustanove, nije mu ponuđeno traženo radno mjesto u nastavi te je završio na ulici. Doduše, iz još neutvrđenih je razloga gotovo osam mjeseci primao ravnateljsku plaću, pokraj ustoličenog novog ravnatelja po želji kolektiva, Darija Jaušića. U međuvremenu Srbljinović dobiva radno mjesto predavača u bjelovarskoj Četvrtoj osnovnoj, no krajem svibnja i presudu Županijskog suda u Bjelovaru u kojoj se tvrdi kako "tužitelju radni odnos kod tuženika nije prestao pa je tuženiku naloženo da tužitelja vrati na njegovo radno mjesto učitelja hrvatskog jezika".

Ne žele Srbljinovića

Prema riječima I. Srbljinovića, u njegovoj konačnoj odluci da se vrati u "staru" školu, nije bilo dvojbi. U zakonskom roku od mjesec dana koji mu istječe 30. lipnja" prijavljuje se u školu te je time mislio da je njegov hod po trnju ušao u konačnicu. No kako se vijest o njegovu povratku selom proširila brzinom vjetra, zbijaju se redovi protivnika njegova dolaska u kojima je sve veći broj učenika starijih razreda, ali i roditelja. Pokreće se stranica na Facebooku na kojoj se otvoreno govori kako je Srbljinović u njihovoj školi nepoželjan. Roditelji koji su o tomu obavijestili Večernji tvrde kako su oni i njihova djeca iznimno zadovoljni radom sadašnjeg nastavnika hrvatskog jezika te bi posebice za one iz sedmih i osmih razreda bilo pogubno da im od iduće škole taj predmet predaje netko drugi. Kažu kako su u nakani da tomu ne bude tako spremni ići sve do mjerodavnog ministarstva. Zanimljivo je kako učenicima i roditeljima internetsku potporu daju i nastavnici tamošnje škole pa se nameće pitanje je li na pomolu nova orkestrirana haranga ili su roditelji i djeca doista u pravu.

ITA, Coronaviruskrise, Italien
Znanstvena analiza
Rudan: Analiza stvarnih uzroka tragedije COVID-19 u Italiji i drugim zemljama EU
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • storm:

    Srbljinović da predaje hrvatskoj djeci pa još hrvatski.Ma nek nestane.