Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJ DRAŽINA

Svoju građevinsku firmu vode online iz svog doma u Škabrnji

Škabrnja
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
18.11.2021.
u 08:38

Iva je rođena u Frankfurtu, Dora u Zadru. A njihovim je roditeljima najljepše u selu Antine obitelji

Baš u trenu kada smo iz središta sela krenuli ka dvjestotinjak metara udaljenoj kući obitelji Dražina, počela je ozbiljnije padati kiša, a kišobran je od nas četvero imala jedino četverogodišnja Iva. U hodu, dok nam kapi lupkaju po glavama, njezin otac Ante Dražina pokazuje napuštenu kuću ispred koje je voda izvrnula izgoreni lampaš i govori da je tu nekoć sa svojom Senkom i njihovo troje male djece živio 33-godišnji Duje Bilaver, prvi poginuli branitelj iz Škabrnje. Devet godina nakon Duje otišla je i njegova Senka. Srce joj je stalo u trideset četvrtoj...

Iz te nas tužne sudbe u stvarnost vraća vozač automobila koji nailazi prema nama iz suprotnog smjera, zaustavlja se i pita hoćemo li da nas odveze, da ne pokisnemo. Zahvaljujemo i kažemo mu da nam je ostalo još svega nekoliko koraka, no njemu ne bi bio problem, ponavlja, okrenuti se i odvesti nas.

- Ovo se u Frankfurtu nikada ne bi moglo dogoditi, ma nema šanse - kaže Ante Dražina uvodeći nas u svoje dvorište.

13.11.2021., Skabrnja - Pogled na Skabrnju.
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Anti je 39 godina. Rođen je u Njemačkoj, ondje je išao u školu, završio za inženjera građevine, sve vrijeme radio u struci, prije četrnaest godina otvorio svoju građevinsku firmu. U Frankfurtu se skrasio i s odabranicom Kristinom, čiji su roditelji, poput njegovih, gastarbajteri od prije rata. Tu se rodila i Iva s kojom roditelji govore i hrvatski i njemački jezik, dok engleski uči gledajući televizijske programe. A onda su se lanjskoga ožujka supružnici Dražina odlučili vratiti u selo Antinih predaka:

- Hrvatska je uvijek bila moja domovina, ali dolazio sam tu samo na godišnji. Kristinini roditelji su iz Livna i Banje Luke, razgovarali smo nas dvoje da bismo se doselili u Škabrnju. Lani u ožujku, kad Kristina nije radila, shvatili smo da je prilika doći i probati. I ostali smo. To je to - zadovoljno će Ante.

Držeći u naručju prije deset mjeseci u Zadru rođenu kćer Doru, Kristina nam kaže kako joj je u Škabrnji baš lijepo i da joj Frankfurt uopće ne fali.

Njih četvero žive u kući s Antinim roditeljima, jedni u prizemlju, drugi na katu. Ante i dalje ima građevinsku firmu u Frankfurtu, samo što sada posao vodi iz Škabrnje, a u Njemačku odlazi po potrebi, ostane ondje nekoliko dana i vrati se kući. Dražina je i predsjednik Općinskog vijeća Škabrnje. Nikada prije nije bio u politici, no našao se na istoj valnoj duljini s ovdašnjom Nezavisnom listom:

- Mi smo ekipa koja gleda u budućnost, želi bolje sutra i da nam mladi ostanu ovdi - govori Ante Dražina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije