Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Ministarstvu gospodarstva

Svoje cjenike objavit će Tommy, Konzum i KTC

Zagreb: Izjava ministra Filipovića nakon sastanka s predstavnicima trgovaca
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
24.01.2023.
u 10:09

Riječ je o ukupno 1200 artikala u 80 kategorija, a to su cijene koje redovito prati i Državni zavod za statistiku

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja održan je sastanak s predstavnicima triju trgovačkih lanaca koji su voljni sudjelovati u objavi tzv. bijele liste koja bi potrošačima trebala pružiti uvid u kretanje cijena prehrambenih proizvoda tijekom prošle i ove godine. Iako u akciji ne sudjeluje preostalih sedam pozvanih najvećih trgovaca, u Ministarstvu kažu kako su izrazito zadovoljni sastankom i očekuju uspjeh akcije.

Pozdravljaju odluku

Na objavu cjenika koji će omogućiti usporedbu cijena u konkurentskim prodavaonicama pristali su hrvatski lanci Konzum, KTC i Tommy, a Ministarstvo je nakon sastanka priopćenjem pozdravilo njihovu odluku, odnosno to što su se “odazvali na suradnju s ciljem zaštite potrošača od neopravdanog dizanja cijena”.

”S predstavnicima trgovačkih lanaca razgovaralo se o rastu cijena hrane i bezalkoholnih pića te formiranju instrumenata kojima će se potrošačima omogućiti mehanizam usporedivosti kretanja cijena, tzv. bijele liste”, stoji u priopćenju, uz podsjetnik da je inflacija u prosincu iznosila 13,1 posto, a kada se pogleda njena struktura, može se vidjeti da na nju najviše utječe upravo porast cijena hrane i bezalkoholnih pića. Navodi se i kako je ministar Davor Filipović još jednom podsjetio na mjere kojima je Vlada olakšala poslovanje u uvjetima energetske krize, od kontrole cijena struje, plina i goriva nadalje.

– Ono što očekujem u idućem razdoblju je snižavanje maloprodajnih cijena onih trgovaca koji su ih neopravdano podigli. Nerazumljivo je da se dio trgovačkih lanaca nije odazvao pozivu na suradnju, a istovremeno koriste poticaje i mjere koje je omogućila Vlada RH – naglasio je Filipović, zahvaljujući trgovačkim centrima koji su mu dostavili tražene podatke o kretanju cijena hrane i pića.

Iz njegova ministarstva istodobno pozivaju i preostale trgovačke centre da se uključe u akciju kojoj je, ističu, cilj zaštititi potrošače, posebno u razdoblju prilagodbe na novu valutu. Demantiraju pritom navode da se od trgovaca tražilo da prikažu kretanje cijena više od 12.000 artikala i objašnjavaju kako je riječ o ukupno 1200 artikala u 80 kategorija, cijene kojih redovito prati i Državni zavod za statistiku.

Potrošači će odlučiti

U Ministarstvu nam pojašnjavaju i kako nema smisla ideja nekih trgovaca o praćenju cijena znatno manjeg broja najprodavanijih proizvoda jer su, kažu, to radile i potrošačke udruge, ali bez velikog efekta. Cijene tih proizvoda trgovci su držali na istoj razini, dok se istodobno na drugim proizvodima događala puzajuća inflacija. Uvođenjem znatno šire bijele liste potrošači će, kažu, moći vidjeti koji su dobavljači i trgovci već dizali cijene tijekom prošle godine i odlučiti kako će reagirati na eventualno novo poskupljenje. Jer, dodaju, potrošači u ovom izazovnom razdoblju zaslužuju znati tko i zašto zapravo diže cijene.

VIDEO: Kupio vozačku u BiH za 1200 eura pa se čudio: Nisam znao da je krivotvorena

Komentara 1

EZ
ezer
22:19 24.01.2023.

Bože daj mi snage da kupim samo ono po što sam došao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije