Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt

Svježe povrće uzgojeno bez zemlje

'29.06.2011., Gospodarska skola, Cakovec - Podjela diploma polaznicima obrazovanja za zanimanje cvjecar-aranzer, vinogradar-vinar i vocar, koje je financirala Europska unija. Najstariji polazik Mijo S
'Marko Jurinec/PIXSELL'
05.12.2011.
u 11:09

Upravo je visina investicija u plastenike i opremu glavni razlog tome što je hidroponski uzgoj povrća u Hrvatskoj još u povojima

U plasteniku Gospodarske škole u Čakovcu ovih se dana brala – paprika. Dok se vani na minus četiri Celzijeva stupnja na krošnjama drveća bijeli inje, unutra učenice sa stabljika visokih do metar i pol ubiru povrće koje je iz vrtova iščezlo još prije nekoliko mjeseci. Svježe povrće tijekom cijele godine, dakle i zimi, glavna je prednost hidroponskog uzgoja “bez tla” u kojem su se okušali i međimurski srednjoškolci i njihovi nastavnici.

– Imali smo određene spoznaje o toj tehnologiji koja je najraširenija u Nizozemskoj, u kojoj se 90 posto rajčice proizvede na ovakav način. Nismo imali pojma o tome što nas čeka, ni mi nastavnici, a ni učenici. Delali smo, delali i – uspjeli. Projekt vrijedan 2,2 milijuna kuna kandidirali smo u IPA program Europske unije koja će financirati 1,9 milijuna, a ostatak je naš dio. Partneri su nam Srednja škola Bedekovčina, Redea i Udruga zaposlenika srednjih škola – kaže Vladimir Masten iz Gospodarske škole. Najveći trošak bilo je podizanje plastenika i njegovo opremanje, za što je izdvojeno 600.000 kuna. Upravo je visina investicija u plastenike i opremu glavni razlog tome što je hidroponski uzgoj povrća u Hrvatskoj još u povojima.

– Cijena četvornog metra plastenika s kompletnom opremom kreće se oko 100 eura. Uglavnom se podižu plastenici površine 10.000 kvadrata. Drugi razlog leži u tome što je hidroponski uzgoj potrebno dodatno znanje i točnost. Potrebna je visokoautomatizirana oprema, određena gnojiva, visoka kvaliteta supstrata... – nabraja Mara Bogović, viša stručna savjetnica za ratarstvo u varaždinskom područnom odjelu Hrvatske poljoprivredne komore. Ističe da su domaći proizvođači ipak polako počeli uvoditi hidroponsku proizvodnju kako bi osigurali kontinuiranu proizvodnju tijekom cijele godine.

– Iako je sve automatizirano, bez ljudskog rada i nadzora nema ništa. Treba stalno biti tu i pratiti situaciju. Namještati energetske zavjese ovisno o temperaturi, paziti na osvjetljenje i brzinu vjetra. Potrebno je doista dosta znanja – upozorava V. Masten, koji se u Gospodarskoj školi susreo s problemom plasmana salate koju su proizveli. Ljudi na sjeverozapadu Hrvatske nisu navikli na rikolu i matovilac, pa je nisu ni kupovali. Dunja Geršak, koja s učenicima radi s lisnatim povrćem, kaže da su Međimurci naučeni na sezonsku salatu ljeti i u ranu jesen.

 

Ključne riječi

Komentara 3

SA
santos008
11:22 05.12.2011.

To znaci da vise nema potrebe za \'\'Velikom Srbijom\'\'

VI
Vito
07:53 08.12.2011.

Ups, nek mi oprosti ovaj čelavac na slici, nisam povećao sliku pa sam mislio da je to onaj nasilnik koji se nakon poraza preokrenuo u \"eko\" poljoprivredu pod pokroviteljstvom partije...

VI
Vito
07:51 08.12.2011.

Svježe povrće uzgojeno bez zemlje Čuo sam da je ovaj čelavi naslici i tako dobio zemlju od hdz-a kad se \"učlanio\", a pravi poljoprivrednici su bezemljaši tako da ovaj naslov ima dvojako značenje - poljoprivrednici ostali bez zemlje hdz-ovac dobiobio zemlju, a nije vlasnik...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije