Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGIČNA SMRT

Svjetskog putnika Zdenka Đanića na Velebitu usmrtio podivljali bik

Zdenko Đanić
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
12.12.2014.
u 11:36

Bika ubojicu dovezli su iz Nizozemske

U bizarnoj tragediji na predjelu Libinja na južnom Velebitu smrtno je stradao dugogodišnji planinar Zdenko Đanić (63) nakon što mu je bik zabio rog u prsa u četvrtak oko 12 sati. Sve se to, kako doznajemo, odvilo pred očima njegove supruge i pastira koji je čuvao stado goveda. U pomoć su odmah pozvali spasioce GSS-a koji su zbog teškog terena stigli prekasno. Teško ozlijeđeni planinar u međuvremenu je podlegao ozljedama. Zdenko Đanić, član Planinarskog društva Naftaplin Zagreb, prije nekoliko dana sa suprugom se iz Zagreba uputio u vikendicu u Rovanjsku. Zaljubljenik u planinarenje još od studentskih dana, prema riječima svojih prijatelja, Velebit je poznavao kao svoj džep. Proputovao je cijelu Hrvatsku i obišao sve hrvatske planine i planine u regiji.

Prijatelji u šoku

– Nije obišao samo Hrvatsku, bio je i u Nepalu, Angoli, Egiptu, Kurdistanu, Mongoliji... Često je držao predavanja o svojim putovanjima i svima nam je otkrivao ljepote planina. Bio je iskusan, zabavan i odgovoran čovjek, još uvijek ne mogu vjerovati da je ovako skončao – u šoku je rekao Damir Lasić, njegov prijatelj i predsjednik Planinarskog društva Naftaplin Zagreb. Djeca i prijatelji nakon tragičnog događaja odmah su se uputili u Libinje kako bi pružili podršku Đanićevoj supruzi koja je od šoka završila u bolnici. Na nju agresivni bik, srećom, nije nasrnuo. Kako doznajemo, riječ je o stadu goveda koje je čuvao 37-godišnji Petar Knežević. Među njima ima boškarina, tradicionalnih istarskih goveda, ali navodno bik koji je usmrtio Đanića nije bio te pasmine.

– Netočne su priče koje kolaju medijima. Nije riječ o boškarinu nego o biku koji je prije mjesec dana doveden iz Nizozemske u sklopu projekta očuvanja divljih vrsta.

Opasni bik nije boškarin

Taj se bik onda trebao križati s boškarinima. Inače, boškarini nakon četiri godine, kada im prorade hormoni, znaju postati agresivni i eventualno udariti gazdu, ali nikad nisam čuo da su nekog usmrtili – objasnio je Aldo Štifanić, predsjednik Saveza uzgajivača istarskog goveda. On je demantirao informacije koje su kolale medijima da su bika dovezli s farme u Višnjanu na Velebit. Bik koji je nasrnuo na Đanića navodno je pasmine sayaguesa, a u vlasništvu je nizozemske fondacije koja želi oživjeti divlje vrste diljem Europe i vratiti ih u prirodu. Neprofitna organizacija Rewilding Velebit na svojim stranicama navodi da im je cilj očuvanje divljine na Velebitu te pružanje novih mogućnosti za zapošljavanje i poslovanje lokalnog stanovništva. Navode i da su bikove sayaguesa u Libinje na Velebitu doveli sredinom listopada jer imaju karakteristike izumrlog pragoveda tura kojem su i boškarini vrlo slični te su zato idealni za križanje vrsta.

Komentara 9

Avatar bok
bok
12:43 12.12.2014.

Tragicno. Mozda je bilo presudno predugo vrijeme za dolazak spasitelja. ...evo mozda jos jedan projekt kojeg bi mogla sufninancirati fondovima EU: Moderni sustav Helikopterskog spasavanja i prijevoza pacijenata. Kod onih par starih ruskih kanti je prosao rok trajanja...

DU
Deleted user
13:10 12.12.2014.

Na strašan način je poginuo dobar čovjek a komentari su za nevjerovat. Nije čudo kaj se događa na ovoj planeti jer ljudi su kao zvijeri bez osjećaja i pameti.

EX
explorer
13:07 12.12.2014.

Nekoliko stvari tu ne štima, bik teško da je napao iz čista mira, Libinje nije teško dostupan teren, već do njega ima bijela cesta. Zašto nije dignut helikopter ako se radilo o životno ugroženoj osobi, a nekad se diže za puno banalnija spašavanja? Sućut obitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije