Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob na bliskom istoku

Svjetski sud naredio Izraelu da zaustavi glad u Gazi: 'Glad više nije rizik sukoba, ona je tu'

Palestinians wait ot receive food during Ramadan, in Rafah
Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS
1/7
29.03.2024.
u 03:00

Suci Svjetskog suda, poznatog i kao Međunarodni sud pravde, rekli su da se Palestinci u Gazi suočavaju sa sve gorim uvjetima i da se širi glad

Svjetski sud u četvrtak je jednoglasno naredio da Izrael, kojeg je Južnoafrička Republika optužila za genocid u Gazi, poduzme sve potrebne i učinkovite mjere da osigura osnovne zalihe hrane palestinskoj populaciji i tako zaustavi širenje gladi. Zapovijed je došla u trenutku bliskog sukoba izraelske vojske i palestinskih boraca u blizini bolnice Al-Šifa u Gazi, gdje su oružana krila Hamasa i Islamskog džihada rekla da su napala izraelske vojnike raketama i minobacačkom paljbom.

Suci Svjetskog suda, poznatog i kao Međunarodni sud pravde, rekli su da se Palestinci u Gazi suočavaju sa sve gorim uvjetima i da se širi glad. "Sud je utvrdio da se Palestinci u Gazi više ne suočavaju s rizikom od gladi, nego da je glad već tu", navode suci u svojoj naredbi. Južnoafrička Republika tražila je izglasavanje tih mjera u okviru šireg slučaja kojim se optužuje Izrael za genocid u Gazi. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova nije se oglasilo po pitanju naredbe. Izrael je rekao da nastoji proširiti pristup humanitarnim skupinama u Gazi kopnenim putem, spuštanjem iz zraka i brodovima.

Izraelska vojska objavila je da nastavlja djelovati oko bolničkog kompleksa Al-Šifa u gradu Gazi nakon što je tamo upala prije više od tjedan dana. Priopćila je da su izraelske snage ubile oko 200 naoružanih muškaraca od početka operacije "u isto vrijeme prevenirajući stradavanje civila, pacijenata, zdravstvenih timova i zdravstvene opreme".

FOTO U Srbiji nestala djevojčica Danka (2): U tijeku velika potraga

Palestinians wait ot receive food during Ramadan, in Rafah
1/17

Komentara 1

HO
homofobic
17:50 29.03.2024.

Arapi u Gazi trebaju hranu, trebaju vodu, trebaju lijekove i sanitetski pribor jedino sto ne trebaju su kondomi ili ostali kontraceptivi! Oruzje i municije imaju dovoljno (zahvaljujuci UN dostavi!).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije