Naslovnica Vijesti Svijet

Svjetski milijarderi skrili više od 21 bilijun dolara prihoda

U utajama prednjače kineski bogataši koji su domovini prikratili poreznu dobit od 1.2 bilijuna dolara prihoda te ruski oligarsi koji su državi uskratili zakonsku dobit od 798 milijardi dolara prihoda
24. srpnja 2012. u 10:33 61 komentara 106 prikaza
Novac
Pogledajte galeriju 1/3

Svjetski milijarderi skrili su između 21 i 32 bilijuna dolara prihoda do kraja 2010. godine, a taj su novac, da bi izbjegli plaćanje poreza, pohranili u prekomorskim ''besporeznim oazama''. CNN napominje da je količina utajenih financijskih sredstava ekvivalentna ili čak veća od BDP-a SAD-a i Japana zajedno.

Podaci su to izneseni u studiji nazvanoj ''Cijena off shore posjeta'' koju je na temelju podataka Svjetske banke, MMF-a, Ujedinjenih naroda te centralnih banka napisao bivši šef za ekonomiju u McKinsey&Co James Henry, a izdala odvjetnička kuća Tax Justice Network.

Besporezne prekomorske oaze potražilo je oko 10 milijuna bogataša, što je otprilike oko 0.14 % svjetske populacije, a pokazalo se da su im omiljena odredišta za sigurno polaganje financijskih transakcija bile Švicarska, Kajmanski otoci, Luksemburg, Hong Kong i Singapur.

No šokantne činjenice tu ne završavaju. Što je sramotnije, napominje Henry, u globalnoj utaji nisu sudjelovale ''bezimene'' i neugledne male banke i kompanije već najveće svjetske privatne banke i odvjetničke firme koje su u ime svojih klijenata ''operirale'' izravno iz svjetskih financijskih centara moći - Londona, New Yorka i Ženeve.

Iako se u studiji bankarski grešnici ne navode poimenice, istaknut je podatak da većina milijardera najviše povjerenja polaže u banke poput UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs, Bank of America i HSBC.

Izračunato je i da su od 1970. do 2010. godine bez najvećeg dijela prihoda od poreza ostale Kina, Rusija i Južna Koreja. Dok su kineski bogataši domovini prikratili poreznu dobit od 1.2 bilijuna dolara skrivenih prihoda, ruski oligarsi državi su uskratili zakonsku dobit od 798, a južnokorejski od 779 milijardi dolara prihoda.

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Alfons_x
  Alfons_x:

  Hmmmm..... Većina prihoda je skrivena od strane, rusa, kineza i južnokoreanaca (ukupno 2,77 bilijuna $)? A tko je skrio ostatak između 19-30 bil. $ pretpostavljam neki "bogataš" iz Eritreje ili Etiopije.....iako se većina prometa odvijala preko financijskih "centara moći" - ... prikaži još! Londona New Yorka, Geneve

 • Avatar nervozni_patuljak
  nervozni_patuljak:

  24.07.2012. u 10:56h liskovaca je napisao/la: a gdje su židovi? Kod Mladena Shwartza na rucku pa nakon toga ih vodi u posjetu HČSP-u.

 • liskovaca:

  a gdje su židovi?