Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
globalna utaja

Svjetski milijarderi skrili više od 21 bilijun dolara prihoda

Novac
24.07.2012.
u 10:33

U utajama prednjače kineski bogataši koji su domovini prikratili poreznu dobit od 1.2 bilijuna dolara prihoda te ruski oligarsi koji su državi uskratili zakonsku dobit od 798 milijardi dolara prihoda

Svjetski milijarderi skrili su između 21 i 32 bilijuna dolara prihoda do kraja 2010. godine, a taj su novac, da bi izbjegli plaćanje poreza, pohranili u prekomorskim ''besporeznim oazama''. CNN napominje da je količina utajenih financijskih sredstava ekvivalentna ili čak veća od BDP-a SAD-a i Japana zajedno.

Podaci su to izneseni u studiji nazvanoj ''Cijena off shore posjeta'' koju je na temelju podataka Svjetske banke, MMF-a, Ujedinjenih naroda te centralnih banka napisao bivši šef za ekonomiju u McKinsey&Co James Henry, a izdala odvjetnička kuća Tax Justice Network.

Besporezne prekomorske oaze potražilo je oko 10 milijuna bogataša, što je otprilike oko 0.14 % svjetske populacije, a pokazalo se da su im omiljena odredišta za sigurno polaganje financijskih transakcija bile Švicarska, Kajmanski otoci, Luksemburg, Hong Kong i Singapur.

No šokantne činjenice tu ne završavaju. Što je sramotnije, napominje Henry, u globalnoj utaji nisu sudjelovale ''bezimene'' i neugledne male banke i kompanije već najveće svjetske privatne banke i odvjetničke firme koje su u ime svojih klijenata ''operirale'' izravno iz svjetskih financijskih centara moći - Londona, New Yorka i Ženeve.

Iako se u studiji bankarski grešnici ne navode poimenice, istaknut je podatak da većina milijardera najviše povjerenja polaže u banke poput UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs, Bank of America i HSBC.

Izračunato je i da su od 1970. do 2010. godine bez najvećeg dijela prihoda od poreza ostale Kina, Rusija i Južna Koreja. Dok su kineski bogataši domovini prikratili poreznu dobit od 1.2 bilijuna dolara skrivenih prihoda, ruski oligarsi državi su uskratili zakonsku dobit od 798, a južnokorejski od 779 milijardi dolara prihoda.

Ključne riječi

Komentara 61

Avatar Alfons_x
Alfons_x
11:07 24.07.2012.

Hmmmm..... Većina prihoda je skrivena od strane, rusa, kineza i južnokoreanaca (ukupno 2,77 bilijuna $)? A tko je skrio ostatak između 19-30 bil. $ pretpostavljam neki "bogataš" iz Eritreje ili Etiopije.....iako se većina prometa odvijala preko financijskih "centara moći" - Londona New Yorka, Geneve

Avatar nervozni_patuljak
nervozni_patuljak
11:24 24.07.2012.

24.07.2012. u 10:56h liskovaca je napisao/la: a gdje su židovi? Kod Mladena Shwartza na rucku pa nakon toga ih vodi u posjetu HČSP-u.

LI
liskovaca
10:56 24.07.2012.

a gdje su židovi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije