Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prenijeli Lavrovljev intervju

Svjetski mediji: SAD i EU pojačali napore da suzbiju ruski razvoj

Sergej Lavrov
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
1/3
28.10.2020.
u 09:22

Zapadni mediji posebno naglašavaju komentar o reakciji EU na slučaj Navaljnog

Washington i brojne prijestolnice EU udvostručili su napore za suzbijanju ruskog razvoja, EU se želi izdići iznad zakona, Ukrajini ne trebaju nove inicijative, samo su neki od naslova pod kojima su svjetski mediji jučer prenijeli intervju koji je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dao Večernjem listu, na dan kad je rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo da je ministar u samoizolaciji jer je bio u kontaktu sa zaraženom osobom i da se sve obveze i sastanci odgađaju.

Odgoda nije politička

Sergej Lavrov trebao je jučer posjetiti Zagreb, no posjet je odgođen zbog epidemioloških razloga, širenja zaraze koja je zahvatila i rusko veleposlanstvo u Zagrebu te je bilo nemoguće logistički odraditi posjet bez domaćina, kao i još jedan povod dolasku, a to je preseljenje ruskog veleposlanstva u novu zgradu. Da razlozi odgode nisu politički, potvrdio je jučer još jednom hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

Jučer, kad se trebao dogoditi posjet Hrvatskoj, iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova je priopćeno kako se i sam Sergej Lavrov nalazi u samoizolaciji jer je bio u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom, da se osjeća dobro, no da se odgađaju sve obveze i sastanci. Lavrov je danas trebao posjetiti BiH, a sutra Srbiju, no i taj dio miniturneje je otkazan. Unatoč odgodi posjeta, Lavrov je dao intervju Večernjem listu, a odjeci toga zabilježeni su diljem svijeta. Zapadni mediji su se, logično, fokusirali na poruke upućene tamošnjim liderima i EU.  

"Nažalost, moramo priznati da su u posljednje vrijeme Washington i brojne prijestolnice EU udvostručile napore na suzbijanju ruskog razvoja nastojeći nas kazniti za neovisnu vanjsku politiku i dosljednu zaštitu nacionalnih interesa", citiraju Lavrova. Poseban naglasak stavljen je na komentar o reakciji EU na slučaj Alekseja Navaljnog te na tvrdnje da na Zapadu nemaju partnere za razgovor o pitanjima koje opterećuju Rusiju i EU. "Naši prijedlozi za organizaciju profesionalnog dijaloga o svim pitanjima koja izazivaju zabrinutost ne nailaze ni na kakvu reakciju", prenose strane agencije te dodaju Lavrovljeve riječi: "Zapadu je već prešlo u naviku da s Rusijom razgovara s pozicije pretpostavke ruske krivnje za sve.  Dovoljno je samo spomenuti umišljeno odbijanje Berlina da odgovori na brojne zahtjeve našega glavnog tužiteljstva o tzv. slučaju Navaljni, što izravno krši njemačke obveze prema Konvenciji Vijeća Europe o uzajamnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima. Umjesto poštovanja ovoga međunarodnog pravnog dokumenta, predstavnici Njemačke i Francuske pokrenuli su još jedan niz nelegitimnih sankcija EU protiv ruskih građana. Sve to žalosno i jasno ilustrira nesposobnost Europske unije da adekvatno procijeni događaje u svijetu te njihovu želju da se stave iznad zakona." Ukrajinski mediji pak citiraju dio o inicijativi da se hrvatsko iskustvo mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja primijeni kao model za ukrajinsku reintegraciju Donbasa, što Lavrov odbija.

Poruka o Ukrajini

"Već postoji osnova za mirno rješenje koja nema alternativu, a to je Paket mjera dogovoren u veljači 2015. godine u Minsku. Taj je dokument odobren Rezolucijom 2202 Vijeća sigurnosti UN-a, čime je postao dio međunarodnog prava. Sada je jednostavno potrebno potpuno provesti ono o čemu su se strane dogovorile prije više od pet godina tijekom višesatnog diplomatskog maratona. Ne vidimo potrebu za bilo kakvim dodatnim vanjskim inicijativama", kazao je ruski šef diplomacije o ideji koju zagovara Hrvatska.

Mediji u BiH i Srbiji apostrofiraju pitanje Daytonskog sporazuma i regiju kao okvir za suradnju dviju država te činjenicu da Moskva potpuno podržava Daytonski sporazum i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda:

"Uvjereni smo da Daytonski sporazum zadržava aktualnost. Njegova temeljna načela suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti, jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima omogućuju održavanje mira, stabilnosti i sigurnosti, i razvoj." Rusija ističe važnost Hrvatske ili, kako je rekao Lavrov: "Naši pristupi su u skladu sa stavom Hrvatske, koja je potpisala Mirovni sporazum i samim tim ima svoj dio odgovornosti za provedbu, ali koja je kao vjerojatno malo tko zainteresirana za realizaciju temeljnih postulata sporazuma. Rusija je u tom smislu spremna pružiti svaku vrstu podrške."

Komentara 20

DU
Deleted user
11:37 28.10.2020.

Ne smeta njima Rusija, njima smeta što je suverenist Putin na vlasti, da je tamo na vlasti neki globalist poput Merkel, svi ovi što šire rusofobiju bi širili rusofiliju

MP
miroslav.petkovic.7564
10:35 28.10.2020.

Pa oni su uvjek probali stopirat Rusiju sankcijama ali nista ne mogu. Jer Rusija je mocna veleslla cjeli svjet im nista ne moze zajedno. Samo mogu kmecat kao ovdje nasi domaci Amerikanci.Rusija radi i gradi ove god imali su prinosese psenice 130 miliona tona najveca zitarica na svjetu.Gradi po svjetu nuklearne centrale Tu je avionska industr kako civil tako vojna program u svemir zatim zlato titan dijamanti drvna industr. Zatim automobil industrija Ovdjee u Rusiji zadnji 15 god napravljeno kao za sto god ranije.U Bjelorusiji prdeknuli nema nista od obojene revolucije vjerovatno bit ce to federacija ..Eno Snovden dobija stalnu vizu u Rusiji samo slobodarska rusija to moze.Ali boli boli..

Avatar dzambo
dzambo
10:17 28.10.2020.

Kakav sad ''razvoj''...koliko ja znam u zadnji 100 god. oni zavise od prodaje goriva i oruzija....i to je sva njihova Ekonomija...a jos cekamo na njihov izum za iphone,mikrovalne,kompjutere,modele auta,odjece,obuce,i jos mali ''zilion'' sitnica...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije