Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN

Svjedokinja: Vidjela sam osobe u šarenim odorama koje su ubile mog rođaka

'sudnica, sudacki cekic'
Foto: ''
10.07.2019.
u 14:17

Svjedokinja Kata Šantek ispričala je kako je u vrijeme napada nosila svoju nepokretnu majku do mjesta Sovina Mala.

Ne znam tko je sudjelovao u napadu na hrvatska sela. Kada je napadnut Donji Viduševac bila sam s majkom s kojom sam se sakrila u šumu nakon što je kroz mjesto protutnjala vojska u šarenim odorama. Dva dana nakon napada zapaljena nam je kuća, a prije paljenja vidjela sam kako dolaze trojica muškaraca u civilu pa sam se s majkom sakrila u živici. Vidjela sam kako su osobe u šarenim odorama ustrijelile mojeg rođaka Pavla Krznarevića, dok se ostalih detalja ne mogu sjetiti - kazala je Kata Šantek, svjedočeći u nastavku suđenja Siniši Martiću Šiltu na zagrebačkom Županijskom sudu.

Martića se tereti za ratni zločin nad civilima u selima Donji i Gornji Viduševac u rujnu 1991. te u selu Donja Bučica u studenom iste godine. Prema optužnici, on je 30. rujna 1991. kao zapovjednik postrojbe Šiltovi provodio zapovijedi generala JNA Dušana Koturovića te je napao civilno stanovništvo Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Optužen je i da je naložio protjerivanje stanovništva te pljačku njihove imovine. Osim toga, optužen je i da je 19. studenog 1991. u Donjoj Bučici, skrivio smrt V.M. i njezine majke. Martić je V,M. osobu s vidljivim duševnim poteškoćama, ispitivao u KPD Glina, pri čemu mu je ona kazala da se u njezinoj kući nalazi 20 hrvatskih vojnika.

On ju je potom izveo iz logora i zajedno sa 40 pripadnika svoje postrojbe doveo do njezine kuće. Iako ništa nije ukazivalo da se u kući skrivaju hrvatski vojnici, Martić je naredio V.M. da uđe u kuću, nakon čega je pripadnicima svoje postrojbe naredio da po kući pucaju iz svog raspoloživog oružja zapucaju. Prema kući je ispaljeno više hitaca iz automatskog oružja i ručnih raketnih bacača, a bačeno je i nekoliko bombi, pri čemu su V. M. i njezina majka poginule. 

Svjedokinja Kata Šantek ispričala je kako je u vrijeme napada nosila svoju nepokretnu majku do mjesta Sovina Mala, a navela je i da nije prepoznala nikog od onih koji su napali selo. Upitana je li poznavala Martića, svjedokinja je odgovorila:

- Čula sam za njega i da mu roditelji žive u Glini. Možda sam ga i vidjela, a kako ne znam kako on izgleda, ne mogu reći jesam li ga vidjela tijekom napada. Provela sam nekoliko dana u zatvoru u Glini, no ne mogu reći jesam li ga vidjela u zatvoru. Čula sam za Šiltove, ali ne znam tko su bili njihovi pripadnici - kazala je svjedokinja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije