Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Sibinj

Šerić: Nakon Mesićeva svjedočenja odustanite od optužbe protiv Kruljca

Stjepan Mesić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/16
13.02.2014.
u 11:51

Bivši je predsjednik govorio o sastanku u Zagrebu, kada je gradonačelnik Broda zamolio pomoć vojske na infrastrukturnim radovima. Kruljac u obrani tvrdi da je tada dobio i zapovijed za Sibinj.

– Ne sjećam se je li bio spomenut Sibinj, ali dopuštam da je to moguće. Bilo je riječi o lokalnoj samoupravi, govorili smo načelno da se svim lokalnim zajednicama koje zatraže pomoć vojske i pomogne, ali da one snesu višak troškova – kazao je bivši predsjednik države i vrhovni zapovjednik vojske Stjepan Mesić u Osijeku na suđenju umirovljenom generalu Mladenu Kruljcu i ostalima. Kruljca se tereti da je poslao vojsku da uredi cestu u zoni malog gospodarstva u Sibinju pokraj Broda, i to bez odobrenja načelnika Glavnog stožera HV-a.

Mesić se tako prisjetio prijma na Dan državnosti 2007. u Zagrebu, kada ga je gradonačelnik Broda Mirko Duspara zamolio za pomoć vojske na infrastrukturnim radovima. Mesić je, kazao je, dozvao tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića jer on sam o tome ne odlučuje.

"Lucić je izričito kazao: 'Ne obraćajte se više meni'"

– General Lucić rekao je da se to može napraviti u obliku obuke inženjerijskih postrojbi jer se tako često radilo pri poplavama, gradnji mosta i slično. No, kazao je kako on ne pravi plan obuke pa je pozvao generala Kruljca – naveo je Mesić. Ondašnji zapovjednik Kopnene vojske Kruljac je, nastavio je, potom potvrdio kako se to može odraditi u sklopu obuke.

– Lucić je izričito kazao: "Ne obraćajte se više meni, za sve što trebate, obratite se generalu Kruljcu". To se može shvatiti i kao naredba – rekao je nadalje.

Obranu je zanimalo i postoje li u vojsci usmene zapovijedi. Lucić je, naime, na sudu prije izjavio da su one vrlo rijetke te se izriču u ratu i prirodnim katastrofama. – Svakako da postoje, pravilo je da budu pisane, ali kao i u svakom životu tako i u vojsci postoje usmene zapovijedi – odgovorio je Mesić.

Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

"Ako vojska već troši sredstva, bolje da to čini tamo gdje je potrebna"

Obuka se vojske, objasnio je, provodila ovisno o kakvom se poslu radilo. Dio se odrađivao na poligonima, a dio na područjima koja su zahtijevala intervenciju vojske.

– Imali smo logiku, ako vojska već troši sredstva, bolje da to čini tamo gdje je potrebna – nastavio je.

Lucić mu se, izjavio je Mesić, nikada nije žalio na generala Kruljca. Štoviše, dojma je kako ga je pripremao za nasljednika na čelu Glavnog stožera. – Linija zapovijedanja između predsjednika, načelnika Stožera i zapovjednika KoV-a uvijek je funkcionirala jer je Kruljac bio istaknuti vojnik – dodao je.

"Nitko nije spominjao Sibinj"

– Jeste li ikada izdali usmenu ili pismenu zapovijed za radove na cesti u Sibinju? – upitala je zamjenica ravnatelja USKOK-a Zorka Fumić.

– Predsjednik zapovijeda vojskom u ratu, a u miru preko načelnika Glavnog stožera, nema ovlasti davati zapovijedi. Osobno nisam bilo kome izdao bilo kakvu zapovijed za infrastrukturne radove u Sibinju. Govorili smo o lokalnim zajednicama načelno, nitko nije spominjao Sibinj – odgovorio je. Na kasniji Kruljčev upit, Mesić je dodatno ponovio: – Rekli smo toga dana na prijemu da se vojska angažira na teritoriju lokalne zajednice u sklopu obuke, ali koja će to biti samouprava, to nismo spominjali – zaključio je.

Nije tražio putni trošak za dolazak u Osijek na svjedočenje. Kruljčev odvjetnik Branko Šerić komentirao je kasnije novinarima kako bi USKOK nakon ovoga svjedočenja trebao odustati od optužbe.

>>Kruljac: Lucić je uzeo 48 mil. kuna Kopnenoj vojsci i dao ih Đakoviću

>>'Za radove u Sibinju nisam izdao zapovijed'

Komentara 17

DU
Deleted user
12:06 13.02.2014.

Ovaj mesić se ničega ne sjeća...ni Sibinja, ni cementare u Našicama, ni ko mu je posudio lovu za kupnju stana, ni tajnog svjedočenja u Haagu, ni da je pjevao Jure i Bobana. Pih...

AM
ameris
12:28 13.02.2014.

Mesić je i dalje pravi slavonski lola I huncut! Kaže..ako se vojska mora uvježbavati,neka usput čini i korist! Eto Mesiću...imam 50m2 trupaca na Papuku,pa ,kad vježba HV logistika,nek mi ,časkom to brebace na pilanu u Gospić ! Hvala ex predsjedniće .Imaš butelju " Kutjevačke Graševine"! ps. Ako je i od Mesića, p r e v i š e j e !

Avatar tigar 99
tigar 99
12:41 13.02.2014.

Mesić-Boljkovac-Manolić, ti se ničega ne sječaju, trebalo bi im dati skrbnika i u ustanovu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije