Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svjedoci: "Strijeljane civile drugi zatvorenici nosili su do jama"

"Svaki zarobljenik iz kolone koji se pobunio bio je likvidiran", kažu svjedoci zločina u Dugoj Resi u svibnju 1945.
03. studenoga 2011. u 09:00 409 komentara 251 prikaza
Nakon pretresa kuće Boljkovac prepraćen na Županijski sud u Zagrebu (1)
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Josip Boljkovac (91), nekoć prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova, a danas najstariji pritvorenik u Hrvatskoj, prije desetak dana dobio je savjet da potraži liječničku pomoć jer se sprema njegovo uhićenje:

– Nije htio ni čuti. Poručio je da će se boriti za istinu – kaže nam Boljkovčev znanac. Naoružane specijalce u crnim odorama koji su jučer poslije šest ujutro blokirali područje oko njegove kuće u Vukovoj Gorici Boljkovac je dočekao u vlastitom domu. Pretraga je ondje potrajala dva sata. U isto vrijeme na drugoj Boljkovčevoj adresi, u karlovačkoj Utinji na broju 40, nije bilo nikoga. Susjedi kažu da policija, koja se ondje pojavila tek oko 13 sati, još ništa nije tražila.

Istraga počela 1998.

Oslanjajući se na štake, Josip Boljkovac oko 11.40 sati izišao je iz kuće u Vukovoj Gorici i s policijom krenuo put Zagreba, na Županijski sud. Ondje mu je sutkinja Jadranka Mandušić odredila jednomjesečni pritvor zbog težine kaznenog djela. Nakon ispitivanja odveden je u Remetinec. Tako se kraju privelo policijsko istraživanje započeto još 1998. godine, kada su iz zajedničkih grobnica pronađenih na širem karlovačkom području ekshumirani posmrtni ostaci žrtava iz Drugog svjetskog rata. Boljkovca se sumnjiči da je 1945. godine, u vrijeme kad je bio šef povjerenstva Ozne za kotar Karlovac, naredio ubijanje civila na području Duge Rese, optuživši ih da su surađivali s ustašama. Po njegovoj zapovijedi, tvrdi policija, na lokaciji Vidanka-Curak ubijeno je sedam osoba sada poznatog identiteta te još 14 nepoznatih civila. Uhićenje Josipa Boljkovca izazvalo je burne reakcije.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić u tome vidi HDZ-ovo skretanje s vlastitih afera na partizanske zločine, predsjednik Društva političkih zatvorenika Alfred Orbanić kaže pak da je to vijest koju su čekali 21 godinu. Nikola Katić, predsjednik Hrvatskog domobrana u Dugoj Resi, rekao je da su saborskoj komisiji dostavili elaborat o ekshumaciji 19 osoba ubijenih u svibnju 1945. na predjelu Vidanka-Curak, u šumi Kljuka. Elaborat i postupci koji su doveli do ekshumacije i istrage ratnog zločina temelje se na svjedočenjima 25 osoba. Na temelju informacija koje su udruge dobile na terenu zaključili su da su u tom pokolju ubijena čak 32 čovjeka. U svjedočenju Ljubice Ritz, koja je u međuvremenu umrla, stoji:

– Dolaskom partizana u Dugu Resu 7. svibnja 1945. uhićen je i moj suprug Josip i zatvoren u podrum zgrade ‘'Male vile'’. Tamo ih je bilo 28. Nakon mjesec dana su nestali. Rečeno mi je da su odvedeni na prisilni rad u Gomirje. Nakon toga tražila sam ga danima po Kordunu. Kasnije mi je pokojni Mića Grgurić rekao da ga više ne moram tražiti jer je svih 28 pobijeno i zakopano u jednoj jami u Vidanki. Sa svojom pokojnom mamom Marijom Brozović krišom sam otišla na to mjesto i vidjela svježe zakopanu zemlju. Počele smo kopati i našle mnogo cipela, posuda za jelo... – ispričala je Ljubica Ritz. Druga svjedočanstva govore da su svi iz zatvora odvedeni noću u koloni. Zatvorenik Petar Gračan putem se pobunio, a stražari su ga odmah ubili. Strijeljan je i drugi zarobljenik. Njegovo je tijelo do Vidanke morao vući zarobljenik za kojeg je bio vezan žicom. Policija navodno ima i izjavu izvršitelja zločina koji je sve priznao.

– Pitam se zašto je toliko trebalo čekati na reakciju, kad smo svu dokumentaciju već odavno proslijedili nadležnima. Podaci govore da su na području Vidanke smaknuta 32 čovjeka, a ekshumirano je tek 19 tijela. Očito je da se ondje nalazi još jedna grobnica – rekao je Mladen Šomek iz Društva političkih zatvorenika. Boljkovčev odvjetnik Anto Nobilo najavio je žalbu na rješenje o pritvoru. Tražit će i da se Boljkovca prebaci u zatvorsku bolnicu.

– Sudu ću dostaviti medicinsku dokumentaciju u kojoj je popisano svih njegovih 12 dijagnoza – kazao je Nobilo. Kako to da su po vremešnog Boljkovca došli specijalci, kaže, ne može ni sam shvatiti.

Specijalci za predstavu


– Ni Boljkovac ni njegovi suborci zbog svojih godina ne mogu biti sigurnosni problem niti mogu pružati otpor uhićenju. Specijalci su ondje bili za predstavu. Riječ je o političkom motivu ministra Karamarka koji sada pred izbore uhićuje Boljkovca, a jasno je najavio da mu je cilj oko sebe okupiti glasove desnog biračkog tijela – rekao je Nobilo. Prozvani ministar kaže da jako osiguranje nije proizvoljna odluka policije, već je tako propisano s obzirom na težinu kaznenog djela. O eventualnom uhićenju bivšeg premijera Josipa Manolića i narodnog heroja Rade Bulata, čija se imena godinama provlače u pričama o partizanskim zločinima, ministar Karamarko nije želio govoriti.

BBC: Nakon 2. svjetskog rata pobijeno 30

BBC: Nakon 2. svjetskog rata pobijeno 30.000 ustaša
Vijest o uhićenju Josipa Boljkovca obišla je svijet, CBS, BBC i ostali relevantni mediji prenose komentare Ante Nobila te Stipe Mesića, a južnoafrička agencija Sapa-AFP uhićenje povezuje s izborima.

“Procesi zbog korupcije utječu na rejtingu vladajućeg HDZ-a, koji je najavljivao procesuiranje zločina koje su počinili komunisti i partizani, čime želi privući desne glasače”, piše ta agencija. BBC piše kako su “komunistički partizani, koji su se oduprli ustaškom režimu, nakon rata proveli široku osvetničku akciju u kojoj je pobijeno najmanje 30 tisuća ustaša”.

Beogradska Politika prenosi niz osuda Boljkovčeva uhićenja. Zanimljivo je da je o tome izvijestio i Taiwan News pod naslovom “Bivši hrvatski šef policije uhićen zbog zločina iz 2. svjetskog rata”. (sp)

Iz biografije Josipa Boljkovca1920. - Ne

Iz biografije Josipa Boljkovca
1920. - Nesuđeni krojač iz mnogočlane seljačke obitelji
Rođen je 12. studenoga u Vukovoj Gorici kao sedmo od osmero djece Ane i Mate Boljkovca. U Karlovcu je završio krojački zanat. Sudionik narodnooslobodilačkog pokreta bio je od 1941. do 1945. godine. Iste godine imenovan je šefom karlovačke Ozne.

1963. - Gradonačelnik na vezi s njemačkim obavještajcima

Te je godine imenovan gradonačelnikom Karlovca, što je bio do 1969. Nikada nije priznao, no njegova priča o “vatrogasnoj diplomaciji”, putem koje je ‘66. doveo vatrogasnu olimpijadu u Karlovac, potvrđuje da je bio na vezi sa zapadnonjemačkom obavještajnom službom BND

1990. - Na čelu Ministarstva unutarnjih poslova

Tu je dužnost obnašao do 1991. godine, kada je imenovan zamjenikom načelnika SZUP-a

1994. Razlaz s HDZ-om i osnivanje stranke s Mesićem
Njegov izbor za župana Karlovačke županije Tuđman 1993. godine nije htio potvrditi pa Boljkovac godinu poslije izlazi iz HDZ-a i sa Stjepanom Mesićem i Josipom Manolićem osniva Hrvatske nezavisne demokrate. Bio je i predsjednik komisije za pomilovanja

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • prvacrta:

    Boljkovac će dožijeti i 100 godina u prdekani, njega ni vrag ne želi primiti u pakao...

  • pp:

    neka odgovara koljač!

  • -obrisani-:

    nije on kriv...naredio mu franjo