Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskustvo

Svjedočenje vlasnika male tvrtke iz države članice EU

'07.07.2010.,  Zagreb - U Carnetu ljudi gledaju i kontroliraju internetsko upisivanje na fakultete. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
'Antonio Bronic/PIXSELL'
17.02.2012.
u 00:01

Osobito u vrijeme ekonomskog pada tržište EU polaže veliki interes u razvoj malih i srednje velikih tvrtki

"Posljednjih nekoliko godina proveo sam u malom društvu smještenom u Europskoj uniji. Društvo je svojim dimenzijama slično onome u Hrvatskoj, u stvari, malo je vidljivih razlika. No ipak, razlike postoje. Sjećam se i razdoblja prije toga - puno sam radio, bio sam vlasnik proizvodnog pogona i služio se imaginacijom prije nego dobrom ekonomskom pozicijom da unaprijedim proizvode, da uvedem inovaciju u proizvodnju. Nekako mi se činilo da je i Sizif bolje prošao, vrata su prečesto bila zatvorena, krediti preskupi, izvozni brend Hrvatske preslab u regiji.

Tvrtka u tehnološkom i proizvodnom sektoru (nije samo IT već  i 'materijalna' tehnologija) po ulasku Hrvatske u EU može aplicirati i dobiti sredstva iz Strukturnih fondova namijenjenih razvoju malog i srednjeg poduzetništva. Ako to zvuči dugačko i nerazumljivo, onda je jednostavnije reći da će sredstva EU omogućiti tehnološki iskorak malog poduzeća jer će njima biti financiran ukupan razvoj novih proizvoda. Sažetak je to sna o razvoju svake hrvatske male proizvodne ili razvojne tvrtke - omogućiti tehnološki iskorak, generirati nove dodane vrijednosti na postojećim proizvodima.

Nekoliko je primjera pripremnih procesa koje je Hrvatska u pristupnoj fazi započela. Nedavno je objavljen natječaj pod nazivom "Potpora povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva" kojim će biti sufinancirane investicije u opremu, strojeve i uvođenje industrijskih standarda za proizvođače iz gotovo svih proizvodnih sektora. Iako su to natječaji koji imaju ograničene i relativno niske iznose sufinanciranja, jasno ilustriraju način kojim će nakon pristupanja Hrvatske u EU biti sufinancirane aktivnosti malih i srednje velikih tvrtki (SME). Strukturni fondovi će omogućiti potporu i širem spektru aktivnosti; razvoju, istraživanjima, kombiniranim razvojnim i investicijskim projektima i sličnim aktivnostima. Poticat će se formiranje konzorcija iz istog ili različitih tehnoloških sektora.

Osobito u vrijeme ekonomskog pada tržište EU polaže veliki interes u razvoj malih i srednje velikih tvrtki. Za to postoji dobar razlog - 99,8% svih tvrtki iz EU pripadaju skupini SME. Samo u razdoblju od 2002. do 2008. u EU su SME generirali 9,4 milijuna novih radnih mjesta. EU fondovi su novim članicama olakšali razvoj novih proizvoda, povećanje konkurentnosti na svjetskom tržištu, a malo društvo je strelovito napredovalo.

U Hrvatskoj je u proteklih desetak godina stvoren značajan broj malih proizvodnih tvrtki koje svoju konkurentnost baziraju na tehnološkom razvoju. Mnogi su u međuvremenu već naučili da je život na jeftinoj radnoj snazi i ograničenim maržama vrlo riskantan i neperspektivan. Potvrda dolazi i od World Economic Foruma koji je hrvatski društveni i ekonomski evolutivni razvoj smjestio u prijelaznu fazu prema tzv. inovativnom društvu. Inovativno društvo nije imaginarna kategorija već društvo koje polaže veliku energiju u generiranje novih tehnologija korištenjem obrazovanog kadra, vlastitih ideja, patenata itd. Inovativno društvo je otpornije na stres tržišta, ono reagira stvaranjem novih vrijednosti, a u manjoj mjeri smanjenjem troškova. Ulaskom u EU Hrvatska će dobiti jedinstvenu mogućnost korištenja sredstava za dostizanje cilja ulaska u skupinu inovativnih društava.

Želim živjeti u takvoj Hrvatskoj."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije