Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje Slavici

Svjedočenje vještaka: Vatrogasci nisu bili poliveni benzinom

drazen slavica
Željko Mršić/Pixsell
23.05.2012.
u 13:45

Vještak za požare i eksplozije Renato Pačelat te njegova kolegica Ivana Bačić, vještakinja za kemijsko-fizikalna vještačenja, isključili su mogućnost eksplozije i prisutnost kerozina u tlu i na izuzetim predmetima.

Svjedočenjem četvero vještaka iz Centa za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici.

Vještak za požare i eksplozije Renato Pačelat te njegova kolegica Ivana Bačić, vještakinja za kemijsko-fizikalna vještačenja, isključili su mogućnost eksplozije i prisutnost kerozina u tlu i na izuzetim predmetima. Oboje su potvrdili da su tlo, vatrogasna oprema i odjeća kontaminirani tragovima benzina zbog kretanja mnoštva osoba koje su na mjestu tragedije obavljale očevid.

Nakon što je opunomoćenik oštećenih prigovorio da vještak Pačelat ne govori na temelju znanstvenog i stručnog znanja nego na osnovi zdravorazumskih pretpostavki, Ivana Bačić izjavila je da u cijelosti ostaje pri pisanom vještačenju koje je sastavila s kolegom Pačelatom te još jednom podrobnije objasnila analizu.

– Kategorički tvrdim da nije bilo tragova kerozina te da unesrećene osobe nisu bile ni s čim polivene, odnosno u direktnom i dugotrajnom kontaktu s benzinom i parama – kazala je te napomenula da dopušta da su na odjeći, obući i opremi vatrogasaca postojali tragovi benzina zaostali od skladištenja u vatrogasnim prostorijama prije nego što se nesreća dogodila.

Vještak Stanislav Peruško osobno je pregledao opremu koju su koristili vatrogasci i nije pronašao nikakve nepravilnosti i neispravnosti. Osvrnuo se i na 17-litreni metalni spremnik s benzinom koji su vatrogasci donijeli na Kornat kako bi na njega priključili crpku.

– Požar je zahvatio ventil na gumenom crijevu i benzin je istjecao iz spremnika koji je potom cijeli bio zahvaćen plamenom, rekao je Peruško, a Pačelat je nekoliko puta ponovio, nakon što je odvjetnik Mihočević inzistirao na tom pitanju, da smrt vatrogasaca ne dovodi u izravnu vezu s gorenjem benzina u metalnom spremniku.

– Gorenje benzina u spremniku posljedica je požara, a to nije utjecalo na smrt vatrogasaca – izjavio je Pačelat.

Izjavom da je analizu dinamike širenja požara radio na temelju podataka koje je dobio u PU šibenskoj te da je na otoku Kornatu bio tek nakon što je predao službeno izvješće, vještak Davor Belas "zaradio" je prigovore Mare Mihočevića, opunomoćenika oštećenih, i Igora Marinovića, roditelja smrtno stradalog vatrogasca.

-Požar na Kornatu imao je efekte eruptivnog požara zbog iznimne brzine kojom se širio, gustog raslinja, vrućeg zraka, tlaka i plinova. Sve to stvorilo je plamenu frontu koja je protunjala preko vatrogasaca i sumnjam da bi, čak i da su imali vodu u naprtnjačama, mogli išta učiniti, rekao je Belas te pojasnio kako je iz službene zabilješke uzeo i podatak da je jedan vatrogasac rekao da se čuo "huk".

Marinović ga je pitao koji je vatrogasac dao izjavu jer je poznato da je preživjeli Frane Lučić prvu službenu izjavu dao tek u procincu, a analiza se radila sredinom rujna, na što je Belas rekao da se ne sjeća.

- Mi smo čuli da je i prije prosinca Lučić dvaput razgovarao s policijom, a sada smo dobili i potvrdu za to, zaključio je Marinović

Komentara 21

DU
Deleted user
15:12 23.05.2012.

Bio prije nekoliko godna na poprištu te goleme tragedije i ne možete zamisliti koliko je strm taj teren gore i koliko napora treba da se tijelo \"klacka\" preko tih kamenih gromada. Dakle, bolna istina bi bila da su otišli u piknik akciju i spušteni su blizu vrha brda i tamo marendavali - i sami svjesni da s tih par sto litara vode (800 L im je spušteno preko kruške iz helikoptera kasnije) ne mogu ama baš ništa jer to odgovara punjenju 40 leđnih brentača. Taj otok je golem, a prve kuće su možda 2-3 km zračne linije ispod lokacije gdje su spušteni. I tako ih okružio požar jer se naglo mijenjala ruža vjetrova tog dana. Kakav kerozin, kakav napalm! Posjetite jednom lice mjesta pa se uvjerite da se tamo nije ni imalo niti moglo nešto gasiti i od momenta kad su spušteni do tragedije je prošlo nekoliko h...

FC
fajter.coric
16:40 23.05.2012.

Ovo je tuga,..da vatrogasci izgore od suve trave veličine po metra pa da su samo stajali po onim stinam nebi im ništa bilo...jadne li države...

SJ
Sve je uzalud
14:55 23.05.2012.

.............. ne benzinom, kerozinom. Jadan Slavica šta mu se dogodilo. Ovo suđenje nitko ne razumje, s obzirom da nisu odgovorni prisutni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije