Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Svjedočenje vještaka: Vatrogasci nisu bili poliveni benzinom

Vještak za požare i eksplozije Renato Pačelat te njegova kolegica Ivana Bačić, vještakinja za kemijsko-fizikalna vještačenja, isključili su mogućnost eksplozije i prisutnost kerozina u tlu i na izuzetim predmetima.
23. svibnja 2012. u 13:45 21 komentara 162 prikaza
drazen slavica
Foto: Željko Mršić/Pixsell

Svjedočenjem četvero vještaka iz Centa za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici.

Vještak za požare i eksplozije Renato Pačelat te njegova kolegica Ivana Bačić, vještakinja za kemijsko-fizikalna vještačenja, isključili su mogućnost eksplozije i prisutnost kerozina u tlu i na izuzetim predmetima. Oboje su potvrdili da su tlo, vatrogasna oprema i odjeća kontaminirani tragovima benzina zbog kretanja mnoštva osoba koje su na mjestu tragedije obavljale očevid.

Nakon što je opunomoćenik oštećenih prigovorio da vještak Pačelat ne govori na temelju znanstvenog i stručnog znanja nego na osnovi zdravorazumskih pretpostavki, Ivana Bačić izjavila je da u cijelosti ostaje pri pisanom vještačenju koje je sastavila s kolegom Pačelatom te još jednom podrobnije objasnila analizu.

– Kategorički tvrdim da nije bilo tragova kerozina te da unesrećene osobe nisu bile ni s čim polivene, odnosno u direktnom i dugotrajnom kontaktu s benzinom i parama – kazala je te napomenula da dopušta da su na odjeći, obući i opremi vatrogasaca postojali tragovi benzina zaostali od skladištenja u vatrogasnim prostorijama prije nego što se nesreća dogodila.

Vještak Stanislav Peruško osobno je pregledao opremu koju su koristili vatrogasci i nije pronašao nikakve nepravilnosti i neispravnosti. Osvrnuo se i na 17-litreni metalni spremnik s benzinom koji su vatrogasci donijeli na Kornat kako bi na njega priključili crpku.

– Požar je zahvatio ventil na gumenom crijevu i benzin je istjecao iz spremnika koji je potom cijeli bio zahvaćen plamenom, rekao je Peruško, a Pačelat je nekoliko puta ponovio, nakon što je odvjetnik Mihočević inzistirao na tom pitanju, da smrt vatrogasaca ne dovodi u izravnu vezu s gorenjem benzina u metalnom spremniku.

– Gorenje benzina u spremniku posljedica je požara, a to nije utjecalo na smrt vatrogasaca – izjavio je Pačelat.

Izjavom da je analizu dinamike širenja požara radio na temelju podataka koje je dobio u PU šibenskoj te da je na otoku Kornatu bio tek nakon što je predao službeno izvješće, vještak Davor Belas "zaradio" je prigovore Mare Mihočevića, opunomoćenika oštećenih, i Igora Marinovića, roditelja smrtno stradalog vatrogasca.

-Požar na Kornatu imao je efekte eruptivnog požara zbog iznimne brzine kojom se širio, gustog raslinja, vrućeg zraka, tlaka i plinova. Sve to stvorilo je plamenu frontu koja je protunjala preko vatrogasaca i sumnjam da bi, čak i da su imali vodu u naprtnjačama, mogli išta učiniti, rekao je Belas te pojasnio kako je iz službene zabilješke uzeo i podatak da je jedan vatrogasac rekao da se čuo "huk".

Marinović ga je pitao koji je vatrogasac dao izjavu jer je poznato da je preživjeli Frane Lučić prvu službenu izjavu dao tek u procincu, a analiza se radila sredinom rujna, na što je Belas rekao da se ne sjeća.

- Mi smo čuli da je i prije prosinca Lučić dvaput razgovarao s policijom, a sada smo dobili i potvrdu za to, zaključio je Marinović

Izgorijeli smo - Analizirao sam službe

Izgorijeli smo

- Analizirao sam službene podatke i transkripte u kojima su bile i dvije SMS poruke stradalih vatrogasaca poslane s različitih mobitela. Jedna je poruka glasila: \"Opkoljeni smo!\", a druga \"Izgorjeli smo!\" Prema službenim podacima, napravio sam i vremensku analizu te zaključio da su vatrogasci stradali u 15.26, rekao je Belas.

Tragovi benzina Igora Marinovića zanima

Tragovi benzina

Igora Marinovića zanimalo je mogu li se tragovi kerozina na odjeći uništiti jer roditelji stradalih vatrogasaca sumnjaju da je upravo to netko učinio, na što mu je vještakinja Bačić odgovorila da se mogu uništiti višekratnim pranjem, ali da tragovi koje su oni pronašli potječu od tzv. motornog benzina, a ne kerozina.

Jedan od kandidata za ministra financija je Marko Primorac, bivši Kolindin savjetnik
BUDUĆI MINISTAR
Imovinska kartica Marka Primorca: Ima znatnu štednju i kredit s kamatom od 1,13 posto
Borba protiv umora
Borba protiv umora
Osjećate umor i teško vam se motivirati? Evo nekoliko savjeta da promijenite svoju svakodnevicu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • mikrogrizzly:

  Bio prije nekoliko godna na poprištu te goleme tragedije i ne možete zamisliti koliko je strm taj teren gore i koliko napora treba da se tijelo \"klacka\" preko tih kamenih gromada. Dakle, bolna istina bi bila da su otišli u ... prikaži još! piknik akciju i spušteni su blizu vrha brda i tamo marendavali - i sami svjesni da s tih par sto litara vode (800 L im je spušteno preko kruške iz helikoptera kasnije) ne mogu ama baš ništa jer to odgovara punjenju 40 leđnih brentača. Taj otok je golem, a prve kuće su možda 2-3 km zračne linije ispod lokacije gdje su spušteni. I tako ih okružio požar jer se naglo mijenjala ruža vjetrova tog dana. Kakav kerozin, kakav napalm! Posjetite jednom lice mjesta pa se uvjerite da se tamo nije ni imalo niti moglo nešto gasiti i od momenta kad su spušteni do tragedije je prošlo nekoliko h...

 • fajter.coric:

  Ovo je tuga,..da vatrogasci izgore od suve trave veličine po metra pa da su samo stajali po onim stinam nebi im ništa bilo...jadne li države...

 • Sve je uzalud:

  .............. ne benzinom, kerozinom. Jadan Slavica šta mu se dogodilo. Ovo suđenje nitko ne razumje, s obzirom da nisu odgovorni prisutni.