Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB LOVACA I dalje se krše ljudska prava Hrvata u Travniku, ovaj put radi svinjetine

Svinjski odojak i ražanj uzrok su incidenta između Bošnjaka i Hrvata

16.06.2009.
u 23:01

Po mnogo čemu su Hrvati u Travniku građani drugoga reda i uskraćuju im se prava i slobode. Ruše im se i oštećuju sakralni objekti i spomen-obilježja, vrijeđani su, provocirani, verbalno, a i fizički napadani i zlostavljani.

Smetao je ražanj
Najnoviji incident koji i potvrđuje ove navode dogodio se na planini Vlašić. Naime, članovi Lovačkog društva Vlašić iz Travnika, koje djeluje u 11 sekcija sa 450 članova mješovitog nacionalnog sastava, i ove su godine organizirali tradicionalno lovačko druženje na Gostilju, na planini Vlašić. Druženje je trebalo proteći uz pjesmu, doskočice, pivo, ražanj!

No, upravo je ražanj i uzrok ozbiljnog incidenta koji je, u jednom trenutku, prijetio i nesagledivim posljedicama. Do incidenta je došlo u skupini lovaca sekcije Kalibunar u kojoj je od ukupno 50 članova većina hrvatske nacionalnosti, nekolicina je srpske, a četvorica članova su bošnjačke nacionalnosti. Razlog incidentu je odojak na ražnju, što je, pokazalo se, ozbiljno zasmetalo članu ove sekcije Alagi Musiću, ali i još nekolicini članova okupljenih na Vlašiću.

Kako nam je danas kazao Mijo Domić, predsjednik sekcije Kalibunar, osim odojka peklo se i janje. “Ni na kraj nam pameti nije bilo da pečemo samo odojak, jer poštujemo i navike i vjerske osjećaje naših članova Bošnjaka.

Međutim, naše navike, običaji i tradicija nekima se u Travniku ne sviđaju. Potpuno bi nam ih uskratili, zabranili, a jedan od njih, nažalost ne sam, jest i Alaga Musić”, kaže Domić i ističe kako je u jednom trenutku, valjda iziritiran odojkom na ražnju, uzeo sjekiru i s tri udarca polomio ražanj, a odojak je završio na zemlji.

Smirivali situaciju
Strasti su se tada uzburkale, reagirali su neki od Hrvata, a Alaga je tada izvadio nož i zaprijetio krvoprolićem. “Međutim, ističe Mijo Domić, uz pomoć nekolicine prisutnih uspio sam svladati razjarenog Alagu i oteti mu nož, reagirao je i jedan broj Bošnjaka, pa smo situaciju uspjeli primiriti, ali ne i smiriti jer je Alaga tražio i skupljao istomišljenike. Srećom, razum je pobijedio”.

Prema kazivanju Domića i još nekolicine incidentu prisutnih Hrvata, koji su tražili da im imena ne spominjemo, vrlo pozitivnu ulogu odigrao je i novoizabrani predsjednik Lovačkog društva Vlašić Omer Helda i nekoliko lovaca bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je druženje nastavljeno.


Domić: Policija je sve zabilježila

Domić kaže da su odmah zvali policiju, a jedan policajac je stigao na lice mjesta tek nakon sat i pol, uzeo izjave od inicijatora incidenta i još nekolicine prisutnih, pa se čeka policijsko i pravosudno reagiranje. Prema informaciji koju smo dobili od zapovjednika Policijske postaje Travnik Slavka Lovrića, zbog nedovoljnih i nepotpunih podataka o incidentu s lica mjesta, istražitelj Policijske postaje Travnik Milo Grganović će uzeti nove izjave od Alage Musića i još nekolicine svjedoka te izvješće podnijeti nadležnom tužiteljstvu na daljnji postupak.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije