Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svinjska gripa u Hrvatskoj: Šest Zagrepčana kritično

Epidemiolozi spominju nešto manje od 300 potvrđenih i više od 600 građana sa simptomima novog virusa.
09. studenoga 2009. u 23:07 51 komentara 5 prikaza
svinjska gripa
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Ministar zdravstva i socijalne skrbi  Darko Milinović u posjeti je klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" s čijim se vodstvom sastao kako bi se razmotrila najnovija situacija vezana uz svinjsku gripu.

U vremenu između sastanka s upravom klinike i obilaska odjela s oboljelima, ministar Milinović cijepio se protiv virusa sezonske gripe.

Hrvatska ima 1509 potvrđenih slučajeva oboljelih od svinjske gripe, no nema mjesta panici -  istaknuo je jučer ministar zdravstva dr. Darko Milinović.

– S obzirom na trenutačnu situaciju, nećemo proglasiti epidemiju, no ako se broj oboljelih znatno poveća, plan je njihova zbrinjavanja gotov – rekao je Milinović.

To vrijedi i za rad vrtića i škola koji nema potrebe prekidati jer takve mjere neće spriječiti širenje virusa svinjske gripe.

Broj se povećao navečer. Preminula je još jedna osoba, ali Hrvatski zavod za javno zdravstvo nije htio objaviti u kojoj bolnici.

Šest Zagrepčana kritično
Oboljeli od svinjske gripe zakrčili su hitnu ambulantu Zarazne bolnice i nisu raspoloženi za fotografiranje i razgovor.

– Kašljem i imam povišenu temperaturu. Što je tu čudno? Nemojte me snimati! – rekao je dečko pod maskom dok su ostali pacijenti skrivali lica od fotoaparata.

Epidemiolozi spominju nešto manje od 300 potvrđenih i više od 600 građana sa simptomima novog virusa. U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” trenutačno je 40-ak hospitaliziranih pacijenata među kojima je i jedan predškolac, a šest je građana na respiratoru zbog težih dišnih komplikacija prouzročenih gripom.

Ambulante i vikendom

Iako je svih šest pacijenata u teškom stanju, ministar tvrdi da nisu u životnoj opasnosti.

– Među pacijentima je samo jedan bolesnik stariji od 65 godina, a svi ostali spadaju u skupinu od 20 do 60 godina – otkrio je prof. dr. Ilija Kuzman iz Zarazne bolnice.

Unatoč tome što je zagrebački stožer za gripu to predvidio, problem pretrpanosti čekaonice u Zaraznoj bolnici velik je, posebice vikendima kada se, kažu liječnici, zbog gripe na pregled javi i više od 250 ljudi u danu.

– To se dogodilo jer ambulante opće prakse nemaju vikend-dežurstva, a u cijelom gradu radi jedan laboratorij – istaknuo je prof. dr. Antun Beus, ravnatelj Zarazne bolnice.

O tome je s ministrom zdravstva dr. Darkom Milinovićem danas poslijepodne razgovarao i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Zvonimir Šostar.

– Dogovoreno je da će u Zagrebu vikendom umjesto osam liječničkih timova dežurati 14, a pratit će ih i laboratorijske službe – rekao je Zvonimir Šostar i dodao da će zbog novonastale situacije liječnici obiteljske zaštite određivati koji se od pacijenata moraju javiti u bolnicu jer će se tamo slati samo teži slučajevi.

U Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u ambulantu se također javljaju djeca sa simptomima gripe, pa sve male pacijente s težim simptomima liječnici šalju infektologu.

Maska za male kroničare

Na hodnicima nema gužve, a kirurške maske nose samo dječica koja boluju od težih kroničnih bolesti i njihovi roditelji.

– Moramo nositi masku jer ne smijemo “ništa pokupiti”, a kamoli svinjsku gripu – rekla nam je majka koja je trenutak prije dječačiću maknula masku s usta kako bi popio čaj iz bočice. U ravnateljstvu dječje bolnice kažu da su, kako bi zaštitili malene bolesnike od pandemijske gripe, ograničili posjete na samo jednog roditelja po pacijentu. Također upozoravaju roditelje da prije ulaska u dječje sobe operu i dezinficiraju ruke.

Upute Zarazne bolnice u Zagrebu: kako spriječiti infekciju virusom gripe?

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • Deleted user:

    Cjepite se i nemojte cekat .

  • -obrisani-:

    jedan od komentarana VL \"meni liječnica privatno rekla nikako ne cijepiti dijete protiv svinjske gripe. Samo prirodan tok liječenja. Cjepivo nesigurno, moguće gadne posljedice, meningitis, paraliza, znači neprovjereno cjepivo. Ona kaže svoje dijete cijepila protiv obične gripe, ali nikako protiv ... prikaži još!iv svinjske.\"..mislim da taj ima smisla

  • chicony:

    Moramo se cijepiti zato jer je gripa uistinu došla,zato jer je cjepivo skupo plaćeno i biti će nabavljeno,zato jer su i svi mediji \"pripremljeni\" za to i odrađuju posao,zato da se neki pojedinci i ustanove produciraju i profiliraju i opravdaju ... prikaži još! proračunska sredstva,zato da liječnici rade svoj javni humani posao,zato da se na kraju ne pita za ukupno nepotrebno potrošena visoka i nikada ne saznata visina ukupnih sredstava,zato da se stekne dojam da nam se zdravlje poklanja a ne da smo ga obavezni dobiti ga,zato da se vidi kako se brine \"za svoje stanovništvo\",zato jer ...h..eš državu hoću barem živjeti kakav takav život.