Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Svinjska gripa potvrđena u još 42 slučaja

bilice
Arhiva VL
13.11.2009.
u 11:38

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su jučer u Hrvatskoj potvrđena još 42 slučaj pandemijske gripe te da je broj oboljelih sada 3140.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su jučer u Hrvatskoj potvrđena još 42 slučaja pandemijske gripe te da je broj oboljelih sada 3140. Od toga je 589 laboratorijski potvrđenih slučajeva. Broj umrlih do danas je četiri (dva u Splitu i dva u Zagrebu).

Kako su umrle prve žrtve virusa H1N1

L. M., 61 godina
L. M. (61) dobio je akutni respiratorni distres sindrom (ARDS) i nepovratni šok te mu je otkazalo više organa (bubrezi, pluća, srce, mozak). Osobama s ozbiljnom respiratornom bolešću kojima je potrebna potpora umjetnom ventilacijom organizam ne može obuzdati infekciju. Proširi se na pluća i uzrokuje ARDS.

Trogodišnja djevojčica H. M.
Trogodišnja H. M. bolovala je od akutne leukemije, a umrla je od posljedica infekcije izazvane virusom H1N1. Oštećen je bio stanični imunološki sustav koji je važan za obranu od virusnih infekcija. Zbog sniženih vrijednosti eritrocita smanjena je opskrba kisikom, a zbog sniženih trombocita nastaju krvarenja, od sitnih točkastih do podljeva.

M. C., 62 godine
S visokom temperaturom, kašljem i otežanim disanjem M. C. (62) hospitaliziran je 9. studenoga u KB "Sestre Milosrdnice". U intenzivnoj je bio na respiratoru, uzet mu je uzorak radi analize na virus svinjske gripe. Razvio je teški respiratorni distres sindrom i umro sljedećeg dana od zatajenja organa. Bio je dijabetičar i srčani bolesnik.

Muškarac, 33 godine
Četvrta žrtva virusa H1N1 muškarac je u dobi od tridesetak godina koji je petog dana bolesti u teškom stanju premješten iz OB-a Sisak u Kliniku za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu s dijagnozom primarne influence i pneumonije te akutnim respiratornim distresom, ARDS-om.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
18:40 13.11.2009.

kad se ljudi neznaju čuvati, ja već mjesecima ne jedem svinjetinu

OB
-obrisani-
16:46 13.11.2009.

Ne želimo komentirati dok se ne naučite pisati istinu i činjenično stanje. Diskusiju i mišljenja ćemo zadržati za sebe, a vama neka zjape prazni komentari

RI
razotjaran_i_uvredjen
03:18 14.11.2009.

Radije zrakomlat nego Hrvenglish. respiratorni=disajni, pneumonija=upala pluća, distres=bog zna... podijelite nam rječnike dragi novinari, ili naučite hrvatski jezik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije