Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Rijeci se liječnici bore za život muškarca i žene, u dobi od 40 do 45 godina

Svinjska gripa: Beba iz Zagreba nije na respiratoru

gripa
Foto: Nino Strmotić/PIXSELL
1/2
14.11.2009.
u 16:29

Danas je kroz hitnu ambulantu prošlo 278 pacijenta, a zbog teškog oblika gripe hospitalizirano je njih 18, pa ih je do sada u bolnici 70-ak – rekao je prof. Antun Beus, ravnatelj Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Broj oboljelih od svinjske gripe i dalje raste, a liječnici na zaraznim klinikama imaju mnogo posla. Većina oboljelih, gotovo 50 posto, ima komplikaciju gripe koja se očituje kao teška obostrana virusna upala pluća, dok u nekih izaziva i simptome meningitisa.

 – Danas je kroz hitnu ambulantu prošlo 278 pacijenta, a zbog teškog oblika gripe hospitalizirano je njih 18, pa ih je do sada u bolnici 70-ak – rekao je prof. Antun Beus, ravnatelj Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Teške komplikacije ima osam pacijenta, a jedan je i na ecmo uređaju

 – Kod dvoje djece je potvrđena svinjska gripa, no stanje im je stabilno – istaknuo je prof. Beus.

Nekoliko dana stara beba kojoj je potvrđena svinjska gripa, trenutačno je na promatranju i ne nalazi se na respiratoru, kako je prvotno javljano. Liječnici budno prate njezino stanje i primjenjuju pojačane mjere opreza.

 – Pacijenti na odjelu intenzivne njege u teškom su stanju, no to nužno ne znači koban ishod jer smo otpočetka epidemije izliječili čak osam teških pacijenata od kojih su neki prebačeni na “obične” odjele, a nekolicina ih je već kod kuće – rekao je prof. Beus.

U KBC-u Rijeka trenutačno se liječe 32 oboljela, a među njima je 11 s upalom pluća. Dvoje pacijenta nalazi se u jedinici intenzivnog liječenja. Doznajemo da su žena i muškarac osobe mlađe dobi, između 40 i 45 godina, pa iako su prije zaraze virusom svinjske gripe bili potpuno zdravi nalaze se na respiratoru i stanje im je kritično. Liječnici se bore za njihov život, no imaju teške promjene na plućima i zatajenje organa, pa liječnici kažu kako je nezahvalno predviđati ishod liječenja.

Zadranin u teškom stanju

Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije do sada je prijavljeno 1597 oboljelih od svinjske gripe. Prema riječima epidemiologinje dr. Zorane Klišmanić, najviše ih je s područja Sinja, Klisa i Trogira. Novi virus H1N1 potvrđen je kod 92 osobe, dok je kod 90 osoba nalaz negativan. Na Zaraznom odjelu KBC-a Split leže 23 pacijenta sa simptomima svinjske gripe. Zbog sve više oboljelih, organizirana su pojačana dežurstva u domovima zdravlja.

I na zadarskom području primaju pacijente sa simptomima svinjske gripe, a iako se službeno kaže kako nema kritično oboljelih, neslužbeno doznajemo da je jedan Zadranin na raspiratoru u zadarskoj Općoj bolnici, i to navodno zbog upale pluća. No, liječnici tvrde kako se prije utorka neće znati je li razlog tome svinjska gripa.

Komentara 11

KO
komitent1
18:44 14.11.2009.

licki medo je narucio cepivo i ono je besplatno i slobodno ga koristite i zarazite se raznim boleštinama jer ce vam oslabIti imunitet . cJEPIvo nije besplatno platili ste ga vi porezni obveznici da sami sebe otrujete . Medo lažeaže , nek ga on testira na svojoj familiji . LJUDI OVO JE UROTA , jedan decko iz NJemacke je imao svinjsku gripu i nije se cijepio i preboli ju je za 3 dfana bezbolno uz mandarine i obicne tablete protiv bolova kako Lupocet , a njegova frendica iz belgije je i umrla je od komplikacija .

AL
alapača
12:57 15.11.2009.

Ministar čak ni NE PRIČA. Gdje je? U sauni? Upute za liječenje i proceduru javljanja liječniku nam pišu NOVINARI ?!, na stranicama Ministarstva ih nema. Snađi se sam kad te u praksi liječnik opće prakse vrati kući s lupocetom dada se sam liječiš, novinari napišu da će ti u slučaju komplikacija antivirusni lijek pomoći samo ako ga dobiješ 24-48 sati nakon izbijanja bolesti, a na stranicama ministarsva piše da su antivirusni lijekovi distribuirani liječnicima \'namjenjeni rizičnim slučajevima.\' Evo ti Lupocet, a drugi put mi ne dolazi bez pneumonije...tako nekako. Hajdemo na stadion i vičimo: Darkiiiiić, jaaaviiiiii seeeeeeeeee!

DO
doktorica
18:48 14.11.2009.

Dok se zastupnici u Saboru bogate liječnici rade za narod pojačano ,sa istom plaćom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije