Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljoprivreda

Svinje bi u Zagorju mogle završiti kao muzejski primjerci!

'svinje_mlm_zag_301210'
Foto: ''
1/3
30.12.2010.
u 17:06

Predsjednik Središnjega saveza svinjogojaca Stjepan Kušec i sam je postao uvoznik prasadi, što je neoprostivo, kaže predsjednik Pikače Stjepan Peček

– Kako će završiti posljednja zagorska i hrvatska svinja? Preparirana kao muzejski primjerak ili ugušena u plinskoj komori? Ministarstvo se opredijelilo za tržišnu ekonomiju, a svinjogojstvo je došlo na najniže grane – rekao je jučer Stjepan Peček, predsjednik zagorske Svinjogojske udruge Pikače, na skupu poljoprivrednika u Zlatar Bistrici. Zapitao je što je s preostalim dugom poticaja na rasplodne krmače jer je isplaćeno samo 60 posto.

Tražimo ostavke!

– Naše svinjogojstvo guše šverc stokom i ilegalne klaonice, na što žmiri Uprava za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede. Pitam se kupuje li se time socijalni mir ili se namjerno pušta da se uništi još ovo malo svinjogojstva što je ostalo. Mi proizvođači u sustavu PDV-a ne možemo švercerima konkurirati jer smo 23 posto skuplji. Predsjednik središnjeg saveza svinjogojaca Stjepan Kušec i sam je postao uvoznik prasadi, što je neoprostivo. Mi ćemo tražiti njegovu ostavku idući tjedan na sastanku u Zagrebu. Tražimo i ostavku ministra Čobankovića, koji je uništio selo. Ministarstvo poljoprivrede sustavno uništava poljoprivrednu proizvodnju i bacili su se tržišnoj ekonomiji, uvozi se meso, povrće sumnjive kvalitete, velikim dijelom prepakirava se i prodaje pod domaće – rekao je Peček. Predsjednik Saveza zagorskih poljoprivrednih udruga Marijan Pavliša istaknuo je da je i sve manja proizvodnja mlijeka, naplata sve teža, sve više napuštenih njiva, a poplave sve učestalije zbog neodržavanja odvodnih kanala.

Propisi stroži nego u EU

– Inspektori nam gnjave kumice na placu, a ne znam ni za jednu općinu u Hrvatskoj da je kažnjena zbog neispunjavanja zakonskih propisa. Ako seljak sam postavi pitanje, državni je neprijatelj, i tek onda ima problema – rekao je Pavliša, koji je najavio i osnivanja Sindikata seljaka Hrvatskog zagorja potkraj siječnja. Damir Jagić, predsjednik varaždinske Svinjogojske udruge, istaknuo je da je u posljednje dvije godine prepolovljen broj uzgajivača svinja i u Varaždinskoj županiji zbog nekontroliranog uvoza mesa upitne kvalitete, da svinjogojce koče administrativne barijere te da Hrvatska ima sto posto strože propise nego Europa, a uvozničkom lobiju mali se proizvođači ne mogu suprotstaviti.

Komentara 3

DR
drvodjelja
16:10 31.12.2010.

Hvala Bogu!Neka prestanu klanja,mučenja i zarobljavanja životinja.Jedite kupus.Kako sijemo,tako žanjemo.

DH
dalibor.hren
17:50 01.01.2011.

Kad bi svinje postale muzejski primjerci, tko bi radio u županiji, gradovima i općinama?

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
18:07 15.01.2011.

Nema straha.Svinja je u Zagorju uvijek bilo i biti će.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije