Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Požeško-slavonskoj županiji

Svima pa i županu 10 posto manja plaća

Požeško-slavonska županija
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
1/5
18.12.2013.
u 10:32

-Nakon ovog smanjenja moja će plaća biti oko 14.000 kuna što znači da ću biti drugi najslabije plaćen župan u Hrvatskoj -kazao je župan Tomašević.

Svima zaposlenima u upravi Požeško – slavonske županije kao i u ustanovama čiji je osnivač županija plaće se smanjuju za deset posto, odlučeno je na jučerašnjoj županijskoj Skupštini.

-Nakon ovog smanjenja moja će plaća biti oko 14.000 kuna što znači da ću biti drugi najslabije plaćen župan u Hrvatskoj. Mogli smo otpustiti 6-7 ljudi, ali korektnije je da teret vremena u kojem živimo nosimo svi zajedno – obrazložio je župan Alojz Tomašević dodajući da će na ovaj način uštedjeti 870.000 kuna.

Naime, na zaposlene u županijskoj upravi kojih je 41 do sada je odlazilo 29 posto izvornih prihoda županije, a zakonski je dozvoljeno tek 20 posto. Ni nakon ovog smanjenja u proračunu koji će za iduću godinu iznositi 99 milijuna kuna neće se zadovoljiti zakonska obveza jer će za plaće odlaziti oko 25 posto.

A je li zbog toga, kako je na aktualnom satu pitao vijećnik HSLS Daniel Majer, SDP podnio kaznenu prijavu protiv župana kako su najavljivali te je li u vrijeme mandata SDP od 2006. do 2009. zaposleno 14 osoba od čega je tek primljeno zbog prijelaza iz Ureda državne uprave? -Ako znamo da je 2009. nova vlast na čelu sa županom Aladrovićem zbrinula desetero deset ljudi i to niti jednu osobu od spomenutih 14 koji su došli za vrijeme SDP-a, ne znači li to da je eventualni višak zaposlenih nastao zapravo u razdoblju SDP-ove vlasti – pitao je Majer.

Župan Tomašević je odgovorio da ne zna je li protiv njega podnesena kaznena prijava te potvrdio da su podaci koje je iznio Majer točni. Franju Odobašića (SDP) je zanimalo kako teče proces legalizacije u našoj županiji te imali bojazni da se to obavlja iz Zagreba. Župan je kazao da je županija zaprimila preko 16.000 zahtjeva, a do sada je realizirano 780 predmeta od čega je županija prihodovala 841.000 kuna. Kako bi se posao što uspješnije odvijao i napravio u zakonskom roku županija je ovog mjeseca uposlila pet vježbenika. –Mi smo to spremni odraditi u roku pa i po cijenu toga da radimo po noći jer još uvijek nismo dobili odgovor od nadležnog Ministarstva da li možemo zaposliti nekoga na tim poslovima, a da nam to ne ulazi u masu plaća koja je ograničena zakonom. Po hitnom postupku idu oni koji su to tražili, odnosno kojima je to važno zbog ulaganja i dizanja kredita – objasnio je župan.

 

Najviše vremena vijećnici su potrošili na donošenje proračuna za iduću godinu. Franjo Odobašić je na proračun podnio i amandman tražeći više novca za stočarstvo. 

-O selu i poljoprivredi stalno govorimo i ima osjećam da mlatimo praznu slamu. Sjećam se i tematske sjednice na kojoj smo se svi složili da treba povećati proračun za selo i poljoprivredu, a sada opet ništa – kazao je Odobašić koji je amandmanom tražio dodatnih 130.000  tisuća kuna, odnosno da se iznos od 50 kuna za osjemenjivanje krava poveća na 100 kuna.

Vijećnici amandman nisu prihvatili, a župan je poručio da će se u rebalansu ukoliko za to bude prostora osigurati više novca.

 


 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije