Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijeće ministara zbog uvjeta MMF-a žurno uvodi mjere štednje u BiH

Svim državnim službenicima smanjuju se plaće i regresi

17.06.2009.
u 23:00

Vijeće ministara BiH donijelo je jučer odluke koje bi trebale dovesti do ušteda u državnom proračunu i omogućiti potpisivanje stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Državna Vlada utvrdila je prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH te donijela odluke o visini osnovice za obračun plaće i o visini novčane naknade zaposlenima u institucijama BiH za ishranu tijekom rada.

Ovim setom mjera bit će smanjena primanja dužnosnika, državnih službenika i zaposlenika na državnoj razini, tvrde u Vijeću ministara. Tako će na razini Bosne i Hercegovine biti ostvarene dogovorene uštede od 40 milijuna KM godišnje, što je sukladno zahtjevima MMF-a. Prema prvoj odluci, osnovica za obračun plaća sa sadašnjih 535,50 KM bit će smanjena na 498,10 KM, čime će se osigurati uštede u visini od 17,5 milijuna KM u ovoj godini. Topli obrok bit će smanjen sa sadašnjih 11,70 KM na osam maraka za svaki dan proveden na radu, čime će se ostvariti uštede od 10 milijuna KM. S druge strane, izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH stvoreni su uvjeti za smanjenje regresa.

Također, ovim izmjenama zakona u razdoblju trajanja aranžmana s MMF-om zaustavljeno je povećanje izdataka za plaće po svim osnovama. Ovakve restriktivne mjere već nailaze na protivljenje sindikata zaposlenih u državnim institucijama, jer je očito da će njihova ukupna primanja biti znatno umanjena. Nisu isključena ni prosvjedna okupljanja i štrajkovi upozorenja, što bi dodatno zakompliciralo socijalnu situaciju u zemlji. Prema izračunu, 37,4 KM iznosi smanjenje osnovice za obračun plaća zaposlenima u državnoj upravi, 17,5 milijuna KM država planira uštedjeti u ovoj godini na smanjenju plaća administraciji, 10 milijuna maraka predviđene su proračunske uštede od smanjenja iznosa toplog obroka.

Inače, i Vlada Federacije BiH je prije nekoliko dana donijela mjere štednje i rezanje plaća svim korisnicima za 10 posto, i to na tri godine, a pored plaća također se režu topli obroci, regresi, putni troškovi i druge naknade. Novost je da više neće biti komisija na koje su se trošila ogromna novčana sredstva. Slično stanje bit će i u BiH, jer je Vijeće ministara opredijeljeno za žurno provođenje mjera zbog ispunjavanja uvjeta koje je postavio MMF i dobivanje novca. Prevelika izdvajanja za administraciju su problem za BiH, upozoravali su svjetski stručnjaci.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije